Meer mensen verhogen eigen risico: 'Belangrijk om eerst heel goed over na te denken'

6 december 2022 · Leestijd 4 min

Dit jaar kiezen meer mensen voor het verhogen van hun eigen risico, om aan het eind van de maand goedkoper uit te komen, bijkt uit recent onderzoek van zorgvergelijker Independer. Het Nibud is bang dat mensen risico’s nemen die ze zich niet kunnen veroorloven: “Het verhogen van het eigen risico is geen besparing meer als je straks het volle bedrag moet betalen.”

Ook volgend jaar stijgen de zorgpremies: de zorgverzekering wordt gemiddeld 10 euro per maand duurder. Tegelijk kiezen steeds meer mensen voor het verhogen van hun eigen risico tot maximaal 500 euro bovenop het minimale eigen risico van 385 euro.

Die ontwikkeling baart budgetinstituut Nibud zorgen, uit angst dat het vooral mensen betreft die zich geen onverwachtse zorgkosten kunnen veroorloven. 

Risico kopen

"Het verhogen van je eigen risico kan natuurlijk een kostenbesparing zijn", zegt Max Pijnenburg van het Nibud. "Dat kan soms een relatief goede overweging zijn: bijvoorbeeld als je hartstikke gezond bent en in het verleden amper naar het ziekenhuis bent geweest. Vooral ook als je het makkelijk kunt betalen, doordat je een dikke spaarrekening hebt of in de tussentijd een goeie buffer opbouwt. Maar eigenlijk laat je je daarmee een risico uitbetalen, doordat je minder betaalt. Dan hoop je dat je dat jaar geen kosten maakt voor de zorg."

Puzzelende huishoudens

Het kan in bepaalde gevallen dus een goede overweging zijn. Maar de angst bij het Nibud is vooral dat mensen nu een risico nemen dat ze zich niet kunnen veroorloven: "In eigen onderzoek zien we terug dat de zorgverzekering de eerste verzekering is die mensen niet betalen als ze in de problemen komen met geld. Met het signaal dat mensen de premie proberen te verlagen, zie je gepuzzel in huishoudens om toch rond te kunnen komen."

Het verhogen van het eigen risico is geen besparing meer als je de volle mik moet betalen, zegt hij. "Het vervelende is dat je dat van tevoren nooit weet. Daarom raden we aan om er heel goed over na te denken. Weeg het risico af tegen de kostenbesparing en onderzoek of je het gewoon kan betalen als er toch iets gebeurt. Als dat niet zo is, zou ik toch twee keer nadenken."

Daarbij zegt hij te begrijpen dat het advies om een buffer van 885 euro op te bouwen niet voor iedereen een optie is. "We snappen dat mensen het echt wel lastig hebben en dat je niet zomaar even 885 euro in een jaar kan sparen. Voor die mensen wil ik zeggen dat het belangrijk is om er écht goed over na te denken. Zorg is levensbelangrijk."

Onder de loep

Dat wil allemaal niet zeggen dat het slecht is om eens goed naar je zorgverzekering te kijken, zegt hij. "Zo zijn er ook veel mensen oververzekerd, doordat ze bijvoorbeeld voor fysiotherapie betalen die ze al jaren niet meer nodig hebben. Ook kan het voordeliger zijn om over te stappen."

Daarbij raadt hij aan om online zorgverzekeringen te vergelijken. "Er zijn best wel wat sites waar je makkelijk en overzichtelijk kunt zien wat de verschillen zijn. Kijk ook goed naar je pakket: wat zit daar in en wat heb je echt nodig? Soms betaal je voor dingen die je nooit denkt te gebruiken."

Ook zijn er verzekeraars die pakketten aanbieden waarbij zij bepalen naar welke ziekenhuizen je kunt voor zorg: “Als je zoiets minder belangrijk vindt, kan je eventueel ook die keuze maken. Het kan geld schelen, maar is echt afhankelijk van je eigen wensen."