Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Noodzakelijke zorg of luxe?

Moeten we sekszorg voor mensen met een beperking vergoeden?

Geschreven door Babette Englebert

24 mei 2023 · 11:46

Update: 4 juli 2023 · 19:35

Twee mensen die intiem met elkaar zijn, een afbeelding bij het artikel 'Moeten we sekszorg voor mensen met een beperking vergoeden?'.

In gesprek met

Foto van Nicki Pouw-Verweij

Nicki Pouw-Verweij

Tweede Kamerlid JA21

"Ik denk dat de autismediagnoses binnen no-time als paddenstoelen uit de grond schieten."
Foto van Wim Groot

Wim Groot

Hoogleraar Gezondheidseconomie

''Zouden we voor alle alleenstaanden een sekspartner moeten betalen?”
Foto van Michel Schniedewind

Michel Schniedewind

Zit in een rolstoel vanwege spasmen

''Iedereen heeft verlangens, behoeftes, een stukje genegenheid.’’
Foto van Tika Stardust

Tika Stardust

Seksverzorger

''Sommige mensen kunnen echt kapotgaan aan een gebrek aan intimiteit.''

In het kort

Bijna iedereen doet het en bijna iedereen vindt het fijn: vrijen. Toch is seks voor sommigen, zoals mensen met een psychische of een lichamelijke beperking, niet vanzelfsprekend. Zij hebben vaak moeite om seksueel contact te leggen - en dat terwijl intimiteit en persoonlijke aandacht op zijn tijd juist grote voordelen kan hebben voor hun gezondheid. Moeten deze mensen overheidssubsidie krijgen om sekswerkers te huren en sekszorg te krijgen?

Dit is de situatie

Overheid wil sekszorg vergoeden

Je zou het misschien niet denken, maar de overheid vindt het belangrijk dat wij Nederlanders genoeg seks hebben. In november kwam D66 met een motie waarin ze  onder andere pleitten dat mensen met een beperking standaard vergoeding moeten krijgen voor betaalde seks. De achterliggende reden: seks is een mensenrecht, net als onderwijs en godsdienstvrijheid.

Bovendien kan seksueel contact ervoor zorgen dat mensen met een beperking minder zorg nodig hebben, want seks is namelijk hartstikke gezond. De motie is aangenomen door de Tweede Kamer en er worden inmiddels plannen gemaakt om de sekszorg op landelijk niveau uit te breiden. 

Wat betekent dit voor mensen met een beperking?
De nieuwe plannen zijn voor veel mensen met een beperking een zegen. Uit onderzoek van expertisecentrum Rutgers blijkt dat slechts 13% van alle verstandelijk en/of fysiek beperkten tevreden is met hun seksleven. Er zijn in Nederland maar liefst 1,2 miljoen mensen die een verstandelijke en/of fysieke beperking hebben, dus de groep mensen met huidhonger is groot. 

Er zijn op dit moment in Nederland zo'n 150 gespecialiseerde sekswerkers, ook wel 'seksverzorgers' genoemd, die tegen betaling het bed delen met deze mensen. Of de erotische bezoekjes worden vergoed, verschilt nu per gemeente.

Wat denk jij?

Moet de overheid betaalde sekszorg vergoeden voor mensen met een beperking?

Klik hieronder om je antwoord te geven

76%

5%

19%

aantal reacties: 139

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de discussie

Sekszorg als geneesmiddel

De motie heeft dan wel een meerderheid van de stemmen gekregen in de Tweede Kamer, maar de meningen over de seksvergoeding lopen nog altijd sterk uiteen. In het programma Dit is de Kwestie (EO) vertelt Nicki Pouw-Verweij, Tweede Kamerlid voor JA21, dat ze tegen de motie heeft gestemd. Ze vindt het nieuwe beleid van de zotte:

Nicki Pouw-Verweij

JA21-politica, Tweede Kamerlid

‘’Ik denk dat we alleen maar medisch aantoonbaar werkende zorg moeten vergoeden, en dat gaat in dit geval niet op. Bovendien is het lastig om te selecteren wie een beroep zou mogen doen op sekszorg en wie niet.’’
''Stel, we spreken af dat autistische jongens op kosten van de staat sekszorg krijgen. Ik denk dat de autisme-diagnoses binnen no-time als paddenstoelen uit de grond schieten, met allemaal mannen tussen de 18 en 30 jaar die dan zeggen: 'Kijk, doe mij maar een potje seks!'''

Wim Groot, hoogleraar Gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht, sluit zich daarbij aan. Seks is een luxe, daar moet de overheid geen zorg voor dragen. Het leven is soms gewoon oneerlijk, dat geldt volgens Groot voor iedereen:

Wim Groot

Hoogleraar Gezondheidseconomie, Universiteit van Maastricht

''Er zijn in Nederland veel mensen die geen seks hebben. We hebben 3 miljoen alleenstaanden. Zouden we voor die mensen ook allemaal een sekspartner moeten betalen?”

De kritiek vindt Michel als ervaringsdeskundige pijnlijk. Michel heeft last van spasmen en moet meerdere keren per dag spierverslappers slikken. Als zijn seksverzorger langs is geweest, is hij zo ontspannen dat hij tot twee dagen na de daad minder medicijnen nodig heeft.

Bovendien kan Michel nergens anders terecht dan bij een gespecialiseerde seksverzorger. Hij zocht eerder contact met 'gewone' escortbureaus en online sekswerkers, maar daarmee maakte hij nare dingen mee. Er is in die periode zelfs geld van hem gestolen, vertelt hij in een interview met EenVandaag. Hij vindt het dus belangrijk dat de overheid meer gaat uitgeven aan sekszorg. 

Michel Schniedewind

Zit in een rolstoel vanwege spasmen.

''Ik vind het jammer dat er zo moeilijk wordt gedaan. Iedereen heeft verlangens, behoeftes, een stukje genegenheid.’’

Michels seksverzorger, Tika, ziet bovendien dat haar verdiensten niet alleen op lichamelijk niveau van waarde zijn. Seks biedt haar cliënten ook op sociaal-emotioneel vlak de hoognodige vervulling. 

Tika Stardust

Seksverzorger

''Sommige mensen kunnen echt kapotgaan aan een gebrek aan intimiteit. Als zij zelf niet aan intimiteit kunnen komen... Is het dan ook niet een beetje onze plicht om ze daarbij te helpen?''

Vergoedingen zullen er daarnaast voor zorgen dat meer mensen gebruik kunnen maken van sekszorg, vertelt Joke Storm van Stichting Tiresias in Dit is de Dag (EO). De verdiensten van mensen zoals Tika zijn op dit moment vaak onbetaalbaar voor mensen met een beperking: een uur seks kost al snel 160 euro.

Joke Storm

Stichting Tiresias

"Mensen met ernstige beperkingen, die niet in staat zijn om seksualiteit te beleven, zijn gemiddeld ook mensen die een heel klein budget hebben om van te leven. Zij kunnen het niet betalen."

Dit vindt Nederland

Nederlanders gunnen elkaar seks, maar het mag geen geld kosten

Nederlanders hechten veel waarde aan seks. Ruim de helft van de Nederlanders is het eens met de stelling dat seks een mensenrecht is, blijkt uit een peiling van Dit is de Kwestie (EO). Mannen vinden dat nog sterker dan vrouwen. Maar liefst tweederde van de ondervraagden vindt het goed dat er seksverzorgers zijn voor mensen met een beperking.

Toch zien veel Nederlanders het niet zitten dat die verzorgers worden betaald van hun belastinggeld. Ruim één op de drie Nederlanders wil niet dat de overheid gaat betalen voor sekszorg. Slechts één op de vijf Nederlanders wil dat wél.

Dit is zijn verhaal

Seksverzorger Tika komt langs bij Michel

Tika komt een aantal keer per week over de vloer bij mensen die hulp nodig hebben bij seks en intimiteit. Michel zit in een rolstoel vanwege een spasme en is erg gebaat bij de hulp die hij krijgt van Tika. Hij strijdt dan ook al jaren voor een volledige vergoeding van sekszorg. Dit is zijn verhaal:

Video wordt geladen...

Wat denk jij?

Vind jij dat sekszorg vergoed moet worden?

  • j.

    j.steenhoek6

    15 februari 2024 · 02:16

    Een inkomesafhanelijke bijdrage is-misschien een; betere, mensen inneen uitkerings-positie een: lage(re)bijdrage, meteen baan/salaris een; hogere bijdrage.

Wil je deze reactie verwijderen?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Moet de overheid betaalde sekszorg vergoeden voor mensen met een beperking?

Klik hieronder om je antwoord te geven

76%

5%

19%

aantal reacties: 139

Wil je deze reactie verwijderen?


Vind jij dat sekszorg vergoed moet worden?

  • j.

    j.steenhoek6

    15 februari 2024 · 02:16

    Een inkomesafhanelijke bijdrage is-misschien een; betere, mensen inneen uitkerings-positie een: lage(re)bijdrage, meteen baan/salaris een; hogere bijdrage.

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.