Meester Frank Visser: 'Als herrie een legitiem doel heeft, hebben buren dat te dulden'

30 januari 2023 · Leestijd 3 min

In Nederland zijn er steeds meer burenruzies over verduurzaming, zoals bijvoorbeeld aanhoudend gezoem van een warmtepomp. Kan je voor deze vormen van overlast je gelijk halen bij de rechter? Niet zomaar, zegt rechter Frank Visser. "Als herrie een doel heeft, hebben buren dat van elkaar te dulden."

Als buren krijg je niet gelijk ruzie over een zoemende warmtepomp, zegt meester Visser, bekend als de voormalige 'Rijdende Rechter'. Volgens hem wordt in de meeste gevallen van burenruzies een objectieve oorzaak (bijvoorbeeld geluidshinder) aangehaald in iets wat van zichzelf een relatieconflict is, vertelt hij in Dit is de Dag (Radio 1). "Dan wordt er een symptoom gebruikt voor het relatieconflict. Er kan inderdaad een burenruzie uit voortvloeien als de buren jouw woongenot verstoren. Maar als je van de buren houdt, heb je eigenlijk betrekkelijk weinig last van ze. Wat ze ook doen."

Je gelijk halen

Het is niet dat je meteen je gelijk kunt halen bij de rechter zodra je overlast van de warmtepomp van de buren ervaart, zegt Visser. "Mensen noemen het al snel overlast als ze ergens last van hebben. Maar overlast is op zichzelf niet onrechtmatig: je kan van allerlei dingen overlast ondervinden. Bij een bestempeling tot onrechtmatig overlast heb je een afweging van een heleboel belangen."

Als buren op niks af herrie maken, wordt het snel onrechtmatig, zegt Visser. "Maar als de herrie een legitiem doel heeft, zoals wanneer mensen elkaar horen in gehorige flats, noemen we dat normale leefgeluiden en hebben buren dat van elkaar te dulden. Een heleboel overlast is dus niet onrechtmatig, omdat het niet of nauwelijks valt te voorkomen. Ook als het gaat om verduurzaming is er dat doel."

Dat wil niet zeggen dat je altijd van het klimaat verliest: "Het enkele feit dat iets bedoeld is voor een goed doel, maakt het niet altijd rechtmatig. Zo zien we steeds meer mensen hun houtkachels opstoken, waarbij ze zeggen dat dit minder slecht is voor het klimaat dan fossiele brandstoffen. Maar dat is geen rechtvaardiging om dag en nacht rook en roet bij de buren naar binnen te sturen. Als je er weinig of niks aan kan doen en het tegelijkertijd een goed doel heeft, maakt dit het minder snel onrechtmatig."

Wennen

Uiteindelijk moeten we wel meer aan dit soort overlast gaan wennen, denkt Visser. "Vijftig jaar geleden werd je ’s ochtends niet wakker van startende auto’s. Ook als mensen hun voorruit moeten krabben, staan ze tien minuten met hun motor aan. Daar word ik zelf wakker van, maar het zou niet bij me opkomen om het raam open te doen en te vragen of het minder mag. Want de buurman moet gewoon naar zijn werk."

Het is belangrijk om rekening met elkaar te houden, vindt Visser. "Je hebt mensen die van alles last hebben en oprecht menen dat zij dat niet hoeven te pikken. Zij willen van niemand last hebben. Maar wat ze niet snappen, is dat het tweerichtingsverkeer is. Tenzij je in het beruchte hutje op de hei woont, heb je buren. Daar moet je toch rekening mee houden."