'Messenverbod kan cirkel doorbreken waarbij iedereen wapens draagt'

7 februari 2023 · Leestijd 2 min

Een messenverbod kan helpen om de vele steekincidenten onder jongeren terug te dringen, denkt Mathijs Zwinkels, die zich als interventiespecialist inzet om wapengeweld onder jongeren te voorkomen. Toch is dat volgens hem niet de hele oplossing. "We weten dat het onder bepaalde groepen jongeren wat meer is. Kijk gerichter wie dit zijn."

Als oprichter van de 'Universiteit van de Straat' zet Zwinkels zich in voor een veilige straatcultuur. Zelf maakte hij in zijn jeugd ook weleens mee dat hij bedreigd werd, vertelt hij in Dit is de Dag (Radio 1). "Dan weet je vooraf niet altijd wat er gaat gebeuren. Hoe ver wil iemand wil gaan en wat heeft hij bij zich?"

Daarom begrijpt hij dat jongeren ook messen uit angst bij zich dragen. "Maar ik vind dat de oplossing is om te kijken hoe je dit kan verbieden. Want als je weet dat jouw vrienden waarschijnlijk geen wapen bij zich hebben, dan ga jij waarschijnlijk ook geen wapen bij je dragen. Dus ik denk dat die cirkel moet worden doorbroken." 

Angst

Dat jongeren uit angst een mes bij zich gaan dragen, begrijpt hij wel. "Op een gegeven moment zit je in een bepaalde scene. Je hoort het ook weleens bij drill rappers, dat zij zich gaan bewapenen. Dan snap ik als iedereen dat doet, jij denkt: ik wil niet de enige zijn die straks het loodje gaat leggen. Die overlevingsdrang snap ik. Maar ik snap niet dat het in zulke grote getalen nu het geval is."

Toch is wetgeving niet de algehele oplossing, denkt hij. "In veel gemeenten is bekend dat bepaalde jongeren met messen rondlopen: we weten dat het onder bepaalde groepen wat meer is. Dus we hoeven niet iedereen preventief te fouilleren of lossen alles met wetgeving op.”

Volgens hem moet er gerichter gekeken worden welke jongeren dit dan zijn: "Er zit altijd een motivatie achter en we moeten die cirkel doorbreken. Zij moeten worden aangesproken en aangepakt."

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik