Michel heeft spasme en gebruikt door sekszorg minder medicijnen: 'Voel me meer mens'

24 mei 2023 · Leestijd 2 min

Door zijn spasme kan Michel niet zelf aan zijn seksuele behoeften voldoen. Sekszorg bracht daar verandering in. “Als Tika is geweest, voel ik me ontspannen.”

Michel zit in een rolstoel vanwege spasme. Eens keer per week krijgt Michel bezoek van seksverzorger Tika. Hij heeft naar eigen zeggen zowel mentaal als lichamelijk heel veel baat bij sekszorg.

Warme deken

“Als ik een aanraking krijg van Tika, dan is het bij mij daarna net slappe was. En dan komt er een warme deken over me heen, dan voel ik me ontspannen.”

Michel hoeft dan minder medicijnen te gebruiken. “Dat is zo lekker. Niet alleen de seks, maar het hele plaatje eromheen. Je voelt je ook meer mens.”

Niet te betalen

Die ontspanning duurt zo’n twee dagen. “Daarna moet Tika eigenlijk wel weer komen”, zegt Michel. Maar dat is niet te betalen. “Dus dan ga je maar weer aan de spierverslappers.”

Michel strijdt al jaren voor een volledige vergoeding van sekszorg. “Ik vind het heel belangrijk om het taboe te doorbreken. Iedereen heeft verlangens, zijn behoeften en een stukje genegenheid. Ik vind het jammer dat het zo moeilijk moet allemaal.”

“Er moet gewoon een lekker potje komen, vanuit de Wmo of zo. Dan hoeven we daar niet meer naar om te kijken”, denkt Michel.

Is seks een mensenrecht? En zo ja, wie gaat dat betalen? Die vragen staan woensdag 24 mei centraal in Dit is de Kwestie (EO), om 22:17 op NPO 2. Na afloop is de uitzending terug te zien op NPO Start.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren