Mieke Hoek is gemeenteraadslid én Statenlid: 'Ik vind het juist een verrijking'

26 januari 2023 · Leestijd 2 min

Moet het stapelen van politieke functies verboden worden? Mieke Hoek vindt juist van niet. Zelf is zij zowel gemeenteraadslid als Statenlid. "Ik vind het juist een verrijking."

Mieke Hoek is gemeenteraadslid namens de lokale partij Het Vechtse Verbond in de gemeente Stichtse Vecht en daarnaast lijsttrekker voor 50Plus in de provincie Utrecht. Ze is al 21 jaar raadslid en 12 jaar Statenlid. Hoek ziet juist voordelen aan het combineren van twee politieke functies, vertelt ze in Dit is de Dag (Radio 1). "Ik vind het juist een verrijking dat je het bestuur van de provincie kan verbinden met het bestuur van de gemeente."

Zelfde bestemmingsplan

Komt het weleens voor dat ze zowel in de gemeente als provincie over hetzelfde bestemmingsplan moet stemmen? Regelmatig, zegt Hoek. "Je moet er altijd een meerderheid voor hebben, dus kan best zijn dat ik tegen heb gestemd. Maar als de provincie het uiteindelijk toch afkeurt en dat goed onderbouwt, kun je het heroverwegen en nog eens kijken hoe het verbeterd kan worden." Het idee dat ze zichzelf controleert, ervaart ze niet. 

Dubbelfunctie

Volgens Hoek is haar dubbelfunctie juist een reden voor veel mensen om op haar te stemmen. "Er zijn juist veel mensen die op mij stemmen omdat ze in het verlengde van de gemeente ook een relatie hebben met een belang of iets anders in de Provincie Staten, zoals een bestemmingsplan."

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!