Milieufilosoof: Hekken om de natuur zijn niet meer van deze tijd

15 maart 2023 · Leestijd 2 min

In Nederland sluiten we veel natuurgebieden af met eindeloos veel hekken. Dat kan ook anders, zegt milieufilosoof Martin Drenthen. Volgens hem moeten we beter leren omgaan met de natuur.

Al die hekken om de natuur: dat is precies hoe we Nederland het liefste zien, zegt Drenthen in Dit is de Kwestie. “We willen precies weten waar we aan toe zijn. Dat betekent dat de natuur op de plekken moet zijn die we daarvoor aangewezen hebben."

Terwijl de natuur zich niet alleen achter het hek bevindt, maar ook daarbuiten. "De bedoeling is dat het daarbuiten niet al te veel natuur is, want daar zijn wij de baas. In veel andere landen kijken ze daar gek tegenaan, daar zijn ze gewend dat je het landschap deelt met andere soorten en dat die daar doorheen lopen. Daar moet je mee om leren gaan."

Landschap delen

Daarom vindt hij dat we een hoop hekken weg kunnen doen. "Op sommige plekken is het beter om de dieren buiten te houden. Maar de houding dat we met een hek alles binnen en buiten houden, past niet meer bij deze tijd. We hebben een enorme biodiversiteitscrisis en soorten zijn enorm achteruit gehaald. Ik denk dat het onze verantwoordelijkheid is om daar een steentje aan bij te dragen en om ons landschap te delen met andere soorten."

Buiten een hek is niet minder natuur dan daarbuiten, zegt hij. "Het is hooguit dat je zegt: dit is primair het leefgebied van dieren dus daar moet je je op aanpassen en de dieren rust geven. Maar als dieren dat gebied verlaten, en sommige dieren doen dat, dan is dat minder gek dan we denken. Daar moeten we beter mee leren omgaan."

Moet de natuur op slot voor de mens? Die vraag staat centraal in de nieuwste uitzending van Dit is de Kwestie, woensdag 15 maart om 21.50 uur op NPO2. Na afloop is de aflevering terug te zien via NPO Start.

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik