Mirjam van der Linden (ONL): 'Energiesteun is noodzakelijk voor bestaansrecht van kleine ondernemers'

4 oktober 2022 · Leestijd 3 min

Als vicevoorzitter van Ondernemend Nederland krijgt Mirjam van der Linden veel mee van de paniek bij kleine bedrijven door de enorme stijging van de energierekeningen. 'Als je na de coronaperiode nog niet eens in staat bent geweest om reserves op te bouwen, wordt het wel heel lastig ondernemen', stelt ze. Daarom vindt ze energiecompensatie voor midden- en kleinbedrijven een goede zaak.

"Net als tijdens de coronaperiode krijg ik ook nu van ondernemers de vraag: moet ik nu wel stoppen?", zegt Van der Linden. “Dat geldt niet alleen voor energie-intensieve industrie zoals bakkers, maar bijvoorbeeld ook voor autobedrijven. De prijzen zijn zo gigantisch geworden, dat ze het niet meer kunnen opvangen.”

"Wat er nu op ondernemers afkomt, is veel groter dan wat je binnen normaal ondernemersrisico ziet", zegt Van der Linden. "Dat we net een coronacrisis hebben gehad, maakt het niet veel beter. Veel ondernemers hebben nog een belastingschuld of zijn net weer een beetje geld aan het verdienen. Steun is gewoon noodzakelijk voor heel veel ondernemers om überhaupt te kunnen blijven bestaan."

De overheid ziet dit anders: 'Het bemoeien van de overheid met energie-intensieve mkb'ers is niet nodig wanneer er geen maatschappelijke ontwrichtende werking is. Faillissementen zijn onderdeel van een gezonde marktdynamiek', stond in een advies van het ministerie van Financiën aan minister Kaag. 

Van der Linden kan zich niet vinden in deze uitspraak. "Toen ik het las werd ik echt boos, en dat word ik niet snel. Dat is zo'n klap in het gezicht van ondernemers. Het voelt alsof je een groep mensen, die economisch voor een groot deel de motor van de samenleving zijn, die heel goed voor hun mensen zorgen en alles doen om die continuïteit te waarborgen voor zichzelf, op deze manier gewoon worden weggezet."

Normaal
"Ik ben het er wel mee eens dat je naar een normale marktsituatie wil. Maar dit is niet normaal en dat maakt het op dit moment heel lastig dat er dus ook andere maatregelen nodig zijn", vindt Van der Linden. Het argument dat bedrijven zich zelf ook meer moeten aanpassen, is volgens Van der Linden misplaatst. "Dat is hetzelfde om, als je huis in brand staat, te bespreken hoe je dit brandwerender gaat maken. Bovendien gaat een ondernemer nu echt niet afwachten om te kijken of hij wel geholpen wordt. Want dat weet hij niet zeker, en ook niet voor hoeveel. Dus ze zullen aanpassen waar dat mogelijk is."

Zo wijst ze er op dat sommige groepen ondernemers helemaal overgegaan zijn op elektriciteit, om dat dat het duurzaamste was. "Die hebben nu net zo’n hoge rekening gekregen." Dat heeft niks te maken met of je in de basis een gezond bedrijf bent, vindt Van der Linden. “Het is niet alleen de Oekraïne-oorlog waardoor de gasprijzen omhoog zijn gegaan. De overheid heeft in het verleden een scala aan maatregelen genomen die mede hebben veroorzaakt dat de prijzen zo omhoog zijn gegaan. Nu moet je zorgen dat ondernemers die het nodig hebben om te kunnen blijven bestaan, hulp krijgen. Tegelijkertijd moet je kijken wat je kan doen om te verduurzamen.”

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik