Moeder van zoon met Down over Down-programma's: 'Je ziet alleen de mooie stukjes'

23 december 2022 · Leestijd 2 min

TV-programma's geven vaak een verkeerd beeld over hoe het leven met Down echt is, zegt Greet Breugem. Ze had een zoon met het syndroom van Down en schreef het boek Down-hill. "Het is af en toe toch een klein beetje aapjes kijken."

"Als ik Down-programma's bekijk, krijg ik een gevoel van onbehagen", zegt Breugem. De reden daarvoor is dat acteurs of deelnemers met down vaak worden behandeld op een bepaalde manier die niet past bij wie ze zijn, stelt ze. "In Downestie lieten ze de acteurs allerlei dingen doen die niet klopte. Mensen van Down zitten zo niet in elkaar. Die houden niet van vreemdgaan en niet van oneerlijkheid. Ze moesten rollen spelen die zo ver van ze af stonden."

Geen goed beeld

Het is niet zo dat mensen met down instemmen met iets dat ze niet willen doen. "Mensen met Down willen graag in de spotlights, dat vinden ze fantastisch," zegt Breugem. Maar de manier waarop mensen met Down worden neergezet geeft geen goed beeld. "Voor een tv-programma wordt vaak en exclusief groepje met Downers geselecteerd die zich goed verstaanbaar kunnen maken. En ook wordt er meer gefilmd dan dat er uitgezonden wordt. Dat zijn alleen de mooie stukjes."

Toch is Breugem over het nieuwe tv-programma van Paul de Leeuw wel erg te spreken. "Wat ik bij Knoop & de Leeuw heb gezien, werd ik alleen maar blij van. Niet alleen waren dat veel verschillende personen, maar ze worden ook echt serieus genomen. Een meisje mocht vertellen welke soorten wolken er waren en hoe die dan heetten. Daar krijg ik geen gevoel van onbehagen bij", aldus Breugem.