Plastische chirurgie populair onder jongeren: Moeten we ons zorgen maken?

2 mei 2023 · Leestijd 2 min

Een fillertje hier, een implantaatje daar: jonge mensen laten zich steeds vaker cosmetisch behandelen. Moeten we ons zorgen maken?

Scroll een halfuur door Instagram en je komt ze ongetwijfeld tegen: Vrouwen met onnatuurlijk grote lippen, ronde borsten en mannen met kurkdroge wasbordjes en volle, glanzende dossen haar op hun hoofd. Met cosmetische ingrepen kun je tegenwoordig veel meer doen dan alleen kraaienpootjes wegwerken; voor bijna elke imperfectie is een behandeling beschikbaar. 

Daar maken jonge mensen dankbaar gebruik van. Het aantal cosmetische ingrepen onder jongeren tussen de 18 en de 25 jaar is het afgelopen decennium verdubbeld. Die ingrepen werpen hun vruchten af: uit onderzoek blijkt dat tweederde van de jongeren die iets aan zichzelf heeft laten doen gelukkiger is geworden door de cosmetische ingreep. Daar staat tegenover dat veel behandelingen ook risico's met zich meebrengen. Is het erg dat jongeren steeds makkelijker omgaan met cosmetische ingrepen?

Perspectieven

Anne-Mette Hermans, onderzoeker in Media en Communicatie aan de Erasmus Universiteit, is bezorgd over de trend. Toch begrijpt Hermans dat jongeren steeds vaker onder het mes willen: ‘’We hebben te maken met de ‘perfecte storm’. We hebben de druk van social media, waarbij er heel veel nadruk ligt op het uiterlijk, en we hebben natuurlijk ook het feit dat cosmetische ingrepen zoals botox en fillers heel betaalbaar zijn geworden. Bovendien heerst er een idee dat ons lichaam een project is waaraan we moeten werken, waar we ook individueel verantwoordelijk voor zijn.''

Wetenschapper over populariteit cosmetische ingrepen: ‘Waar houdt het op?’

Lees ook over:

Wetenschapper over populariteit cosmetische ingrepen: ‘Waar houdt het op?’

Cosmetisch arts Tom Decates ziet in zijn praktijk ook dat jongeren zich vaak verliezen in die ''perfecte storm''. Ze hebben de wens om eruit te zien zoals beroemdheden op social media, ondanks het feit dat die beroemdheden vaak professioneel gefotoshopt worden. ‘’Dan weten ze wel dat het bewerkt is, maar toch willen ze het allemaal nastreven’’.

Jonge klanten bij cosmetisch arts: ‘Mag ik er alsjeblieft uitzien zoals ikzelf op die filter?’

Lees ook over:

Jonge klanten bij cosmetisch arts: ‘Mag ik er alsjeblieft uitzien zoals ikzelf op die filter?’

Volgens een recente opiniepeiling van Dit is de dag vindt ruim driekwart van de Nederlanders dat de minimumleeftijd voor plastische chirurgie verhoogd moet worden van 18 naar 21 jaar. Deskundigen, waaronder liposuctiemasseuse Angele Veyret, beamen dat jonge mensen vaak met verkeerde verwachtingen naar de plastisch chirurg gaan. 

Driekwart Nederlanders: 'Minimumleeftijd voor plastische chirurgie moet naar 21 jaar'

Lees ook over:

Driekwart Nederlanders: 'Minimumleeftijd voor plastische chirurgie moet naar 21 jaar'