Moet er een grote overheidscampagne over de gevaren van het coronavirus komen?

De najaarsgolf van het coronavirus is mogelijk begonnen, meldde het RIVM deze week. Het gemeten aantal besmettingen steeg voor alle leeftijdsgroepen en kwam uit op het hoogste niveau sinds een maand.
Tijdens de vorige coronagolven waren er maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De test- en priklocaties werden druk bezocht. Nu is het tegenovergestelde het geval. Het gevoel van urgentie over de gevaren van het coronavirus lijkt uit de samenleving te zijn verdwenen.
“Je zou bijna een soort ‘de R is in de maand-campagne’ kunnen doen, waarbij R ook staat voor de R-waarde van het virus”, zei viroloog Marion Koopmans begin deze week in EenVandaag. “De verspreiding van het virus gaat de komende tijd weer omhoog. Dat kunnen we wel voorspellen. Dus wees voorbereid.”
Eerder riep Koopmans in EénVandaag op dat de overheid weer beter moet communiceren over corona. Momenteel doet de overheid dit bijna niet. Moet er inderdaad een grote overheidscampagne komen over de gevaren van het coronavirus? Hieronder lees je daar verschillende perspectieven over:
"Preventie is juist nu extreem belangrijk"
Julia de Weert, hoogleraar gezondheidscommunicatie aan de UvA, stelt dat de overheid meer moet doen om mensen te waarschuwen voor de gevaren van het coronavirus. "Het is belangrijk dat door preventiecampagnes mensen weten wat ze zelf kunnen doen om te voorkomen dat ze ziek worden of andere mensen besmetten."
Lees ook over:
Hoogleraar gezondheidscommunicatie: 'Mensen veranderen hun gedrag wanneer ze risico's ervaren'
Thuisisolatie is belangrijk
De coronastrategie van het kabinet van de laatste maanden is duidelijk: de samenleving moet zoveel mogelijk openblijven. De boodschap dat testen bij klachten en in isolatie gaan een positief resultaat nog steeds belangrijk zijn, sneeuwt daarbij een beetje onder. Dat is verwarrend, vindt epidemioloog Alma Tostmann. “Als je echt wil dat mensen in thuisisolatie gaan, moet je beter uitleggen waarom dat nodig is.”
Lees ook over:
Epidemioloog Alma Tostmann: 'Coronacommunicatie overheid kan een stuk duidelijker'
Tip: Podcast 'Long Covid, de schaduwpandemie'
De overheid kan veel beter communiceren over de langdurige risico's van een coronabesmetting. Dat vindt Long Covid-patiënt Tjalco, die al meer dan anderhalf jaar lang niet kan werken door coronaklachten. Hij wijst op de Duitse minister van Volksgezondheid, Karl Lauterbach, die dat wél doet. "Hij deelt wekelijks wetenschappelijke inzichten."
Tjalco (36) is één van de hoofdpersonen in de podcast 'Long Covid, de schaduwpandemie', waarin hij vertelt over de ernstige klachten waar hij al een lange tijd mee te maken heeft. Hij kreeg in 2020 corona en is nog steeds niet beter. Inmiddels zijn de klachten minder erg dan voorheen, maar op het hoogtepunt kon hij niet eens de vaatwasser uitpakken zonder halverwege twee uur te moeten liggen om bij te komen. Hij vindt dat de Nederlandse overheid veel meer moet communiceren over de risico's op Long Covid.