Moet er een landelijk messenverbod voor minderjarigen komen?

Steeds meer minderjarigen zijn betrokken bij steekpartijen. Moeten we het dragen van keukenmessen, priemen en pijlen landelijk verbieden?
Wapenbezit onder jongeren is een groot probleem: het aantal steekincidenten onder jongeren is de afgelopen jaren flink toegenomen. Zo nam tussen 2017 en 2019 het aantal jongeren dat betrokken is bij steekincidenten toe van 395 naar 695.
Ook drill rap speelt mee in het toegenomen wapenbezit. In dit omstreden muziekgenre heeft messenbezit een prominente rol.
Messenverbod
Verschillende gemeenten verbieden het inmiddels voor minderjarigen om in de openbare ruimte een mes te dragen. Zo voert de gemeente Groningen per 1 maart een messenverbod in, om dit soort incidenten tegen te gaan.
Moet er een verbod op messen komen, of lost dat het onderliggende probleem niet op?
Perspectieven
Ook in de gemeente Nissewaard is een lokaal messenverbod van kracht. Burgemeester Foort van Oosten pleit voor een wettelijk verbod: "Zodat de norm van de wet heel duidelijk wordt: dat je in dit land gewoon niet met een mes de straat opgaat."
Lees ook over:
Burgemeester van Nissewaard wil messenverbod voor minderjarigen: 'De norm moet duidelijk worden'
Strafrecht Vito Shukrula spreekt in zijn werk met jongeren waar dit aan de orde is en denkt dat een messenverbod weinig oplost. "Je moet juist kijken naar het waarom. Want als je een mes afpakt, kopen ze het de volgende dag weer opnieuw."
Lees ook over:
Strafrechtadvocaat: 'Messenverbod voor jongeren lost het onderliggende probleem niet op'
Mathijs Zwinkels zet zich als interventiespecialist in voor het voorkomen van wapengeweld onder jongeren en ziet wel heil in een verbod. Maar de echte oplossing ligt hem in een gerichte benadering van de jongeren zelf, denkt hij: "Er zit altijd een motivatie achter en we moeten die cirkel doorbreken."
Lees ook over: