Moet er toezicht komen op religieuze weekendscholen?

8 december 2022 · Leestijd 2 min

Het moet voor de Inspectie van het Onderwijs mogelijk worden om in te grijpen op religieuze 'informele' scholen als er signalen van misstanden zijn, vindt onderwijsminister Dennis Wiersma. Maar kan dat zomaar?

Onderwijsminister Dennis Wiersma maakte dit plan vorige maand bekend. Hij wil "adequaat kunnen optreden wanneer kinderen worden opgezet tegen de Nederlandse samenleving".

Voor de reden van het voorstel moeten we terug naar 2019: toen schrok Nederland op van onthullingen van NRC en Nieuwsuur. Kinderen op salafistische moskeescholen leerden dat mensen met een ander geloof de doodstraf verdienen en dat ze zich moeten afkeren van de Nederlandse samenleving.

De minister noemt gebrek aan toezicht op deze 'informele' scholen (zoals weekendscholen) een bedreiging voor de samenleving. Daarom wil hij dat de Onderwijsinspectie, naast reguliere scholen, straks ook op weekendscholen toezicht kan houden. Daarnaast komt er een meldpunt waar zorgen over scholen gemeld kunnen worden.

'Onhaalbaar'

Onlangs bleek uit berichtgeving van NRC op basis van interne overheidsstukken dat Wiersma dit plan doordrukte, ondanks het feit dat zijn eigen ambtenaren, de landsadvocaat en de Onderwijsinspectie zelf tegen waren. Die wezen hem erop dat de voorstellen ‘hoogstwaarschijnlijk onhaalbaar, onuitvoerbaar en ongrondwettelijk’ zijn. Daarnaast bleek hij in de media uitspraken te hebben gedaan over het onderwerp die niet kloppen.

Aangifte

Begin deze week werd bekend dat honderden moskeeën en islamitische organisaties uit het hele land aangifte doen tegen minister Wiersma. Zo vinden ze dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie en dat het plan in strijd is met de grondwet. 

Hoe moeten we naar dit plan kijken? 

Perspectieven

Assamaual Saidi van de Moslimstudenten Associatie Nederland is verbijsterd over het voorstel om de Onderwijsinspectie toezicht te kunnen laten houden op weekendscholen en noemt het in strijd met de grondwet:

Assamaual Saidi: 'Plan voor toezicht op weekendscholen is anti-democratisch en anti-rechtstatelijk'

Lees ook over:

Assamaual Saidi: 'Plan voor toezicht op weekendscholen is anti-democratisch en anti-rechtstatelijk'

VVD-Kamerlid Mariëlle Paul is blij met het voorstel: "Het is belangrijk dat kinderen goed leren rekenen, schrijven en lezen, maar ook dat ze meekrijgen wat de normen en waarden in dit land zijn."

VVD-Kamerlid Mariëlle Paul: 'Toezicht op weekendscholen scheidt juist kaf van het koren'

Lees ook over:

VVD-Kamerlid Mariëlle Paul: 'Toezicht op weekendscholen scheidt juist kaf van het koren'