Moet horecapersoneel verplicht Nederlands spreken? Meerderheid vindt van wel

De Nederlandse taal moet beter beschermd worden, vindt ruim 70 procent van de mensen. Zo vindt meer dan de helft van de Nederlanders dat horecapersoneel verplicht Nederlands zou moeten spreken. Ook wil een ruime meerderheid van de Nederlanders dat opleidingen weer standaard in het Nederlands worden gegeven.
Dat blijkt uit onderzoek van Dit is de Kwestie (EO). Het onderzoek werd uitgevoerd door DataIM onder een representatieve groep van 1.500 Nederlanders.
Verplicht Nederlands in de horeca
In de Nederlandse taal zijn steeds vaker Engelse invloeden terug te merken, waaronder in de horeca. Zo kan je op bepaalde plekken je kopje koffie enkel in het Engels bestellen. Lang niet iedereen is daar blij mee, blijkt uit het onderzoek. Krap 60 procent (59,2 procent) van de mensen is het (zeer) eens met de stelling dat horecapersoneel standaard Nederlands praten als ze iets willen bestellen.
17 procent van de mensen is het (zeer) oneens met het idee en een kleine kwart (23,8 procent) van de mensen staat er neutraal tegenover.
Het zijn vooral ouderen die weerstand voelen bij Engels in de horeca. Driekwart van de ouderen (74,4 procent) wil dat Nederlands weer de norm is, terwijl dit onder jongeren van 18 tot 24 jaar 43,6 procent is.
Nederlandse norm in het onderwijs
Ook vindt een ruime meerderheid (63,3 procent) van de Nederlanders dat opleidingen weer standaard in het Nederlands gegeven moeten worden. De helft van de hogeropgeleiden (52,8 procent) is het hiermee eens. Dat is opvallend, omdat veel hbo- en academische opleidingen tegenwoordig in het Engels worden gegeven. Onder lager opgeleiden wil liefst 75 procent van de mensen dat de moedertaal weer uitgangspunt wordt.
Ook zijn het vaker ouderen die moeite hebben met de verengelsing van hogescholen en universiteiten: 78,1 procent van de 65-plussers vindt dat Nederlands weer de norm moet worden in het onderwijs. Voor jongeren is dit minder vaak: 40,4 procent.
Verengelsing van het onderwijs
In het hoger en universitair onderwijs is steeds meer sprake van verengelsing, waarbij het onderwijs wordt gegeven in het Engels. Een belangrijke reden hiervoor was het aantrekken van internationale studenten. De Nederlandse taal wordt steeds zeldzamer op universitaire opleidingen: ruim 70 procent van de studenten krijgt hun vakken deels of zelfs helemaal in het Engels.
Nieuw wetsvoorstel
Voor de tegenstanders van deze ontwikkeling is er goed nieuws: onderwijsminister Robbert Dijkgraaf werkt aan een wetsvoorstel waarin wordt vastgelegd dat Nederlands de hoofdtaal is op universiteiten en hogescholen en dat andere talen een uitzondering vormen.
Op die manier hoopt de minister ook dat internationale studenten Nederlands leren, waardoor zij na hun studie blijven plakken en hier komen werken.
Onze taal verandert, is dat erg? Dit is de Kwestie wordt woensdagavond 26 april om 22:15 uur uitgezonden op NPO2. Na afloop is de uitzending terug te zien via NPO Start.