Moet Ongehoord Nederland uit het publieke bestel?

25 april 2023 · Leestijd 2 min

De NPO heeft een verzoek gedaan om Ongehoord Nederland (ON!) uit het omroepbestel te zetten. Volgens de NPO heeft de omroep té vaak misinformatie en complottheorieën verspreid, en dat is in strijd met de journalistieke code. Maar is dat reden genoeg om de omroep op te heffen?

De NPO diende het verzoek in nadat ON! een derde boete had ontvangen voor het schenden van de journalistieke code. In een persbericht verklaarde de publieke omroep dat zij door het wangedrag van ON! niet meer volledig aan hun wettelijke taak kunnen voldoen.

ON! reageerde fel op de beslissing. Ze spraken over een ‘'zwarte dag voor de persvrijheid’' en vinden dat de handelswijze van de NPO niet past in een democratie. De boetes vinden zij ook onrechtvaardig: ON!-voorzitter Arnold Karskens heeft aangegeven dat hij de boetes ‘'tot bij de hoogste rechterlijke instanties zal aanvechten'’.

Staatssecretaris Gunay Uslu neemt het verzoek in behandeling en zal deze week nog een reactie sturen naar de Kamer. Ze staat daarmee voor een lastige keuze: persvrijheid is belangrijk, maar waar trek je de grens?

Perspectieven

In Dit is de dag sprak Tijs van den Brink met oud NPO-bestuurder Ton F. van Dijk en en mediahistoricus Huub Wijfjes over de kwestie.

Van Dijk vindt dat de NPO meer moeite had moeten doen om de relatie met ON! te herstellen: ‘'Als je al na twee maanden naar de ombudsman gaat om om een onderzoek te vragen, dan vind ik dat wel snel’'.

Oud-bestuurder NPO: ‘Cruciaal dat je de Ongehoord Nederland-achterban erbij houdt'

Lees ook over:

Oud-bestuurder NPO: ‘Cruciaal dat je de Ongehoord Nederland-achterban erbij houdt'

Wijfjes is het daar niet mee eens. Volgens de mediahistoricus is het een goede zaak dat de NPO scherpe grenzen stelt: ‘'Je kunt verschillende meningen in ruime mate naar voren brengen, maar de grenzen van de journalistieke ethiek gelden nu eenmaal’'.

Mediahistoricus over Ongehoord Nederland: 'De grenzen van de journalistieke ethiek gelden nu eenmaal'

Lees ook over:

Mediahistoricus over Ongehoord Nederland: 'De grenzen van de journalistieke ethiek gelden nu eenmaal'