Moeten de huren van slecht geïsoleerde huizen omlaag?

28 augustus 2022 · Leestijd 2 min

Om energiearmoede te voorkomen, pleiten sommigen voor een bevriezing van de huren. Is dat een goed idee?

Nu de rekeningen voor energie deze winter heel hoog dreigen te worden, kunnen mensen in de financiële problemen komen. Volgens Movisie gaat het zelfs om 700.000 gezinnen die dreigen hun gas en licht niet meer te kunnen betalen. Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een energiecontract waar geen vaste prijs is afgesproken en hun kosten gaan flink omhoog. Gemiddeld worden bij de vier grote energiemaatschappijen 30% hogere rekeningen gestuurd voor elektriciteit. Bij gas is het zelfs 60%, meldt Movisie. Verschillende gemeenten hebben al fondsen ingesteld om deze gezinnen te helpen.

Volgens sommigen is die compensatie niet genoeg. Een extra oplossing zou zijn om de huren te verlagen voor huurders van slecht geïsoleerde woningen. Daarvoor pleit econoom Tjalle van der Burg.

'Bevries de huur van slecht geïsoleerde woningen'

Lees ook over:

'Bevries de huur van slecht geïsoleerde woningen'

Dit plan kan niet op goedkeuring rekenen van de voorzitter van Vastgoed Belang, de oud-staatssecretaris Jack de Vries. Hij vreest negatieve effecten voor de verhuurders

Vastgoed Belang: De huren bevriezen gaat ten koste van verduurzaming

Lees ook over:

Vastgoed Belang: De huren bevriezen gaat ten koste van verduurzaming

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!