Moeten kerken meer doen in de opvangcrisis?

De opvangcrisis bij Ter Apel is weinig mensen ontgaan en riep veel reacties en emoties op. Zo ontstond er een scala aan initiatieven om de asielzoekers te helpen of zelfs op te vangen, waaronder in kerken. In hoeverre heeft de kerk hierin een verantwoordelijkheid?
Kerken hebben te lang gezwegen, stelt Derk Stegeman, betrokken bij de Protestantse Kerk in Den Haag. Ook benadrukt hij de verantwoordelijkheid van de overheid richting falend asielbeleid. "Wanneer bijvoorbeeld alle dominees naar Ter Apel zouden gaan, neem je op een andere manier initiatief om het gesprek met de overheid aan te gaan."
Lees ook over:
Derk Stegeman (PKN Den Haag): 'Help asielzoekers met klanken van protest naar de overheid'
"Alleen zeggen dat de ander het niet goed doet, is te weinig. We moeten zelf ook iets doen", stelt René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Hij vindt dat ook de kerken niet meer mogen wegkijken van Ter Apel. "Er moet nu iets gebeuren en het mooiste is als je dat samen kunt doen."
Lees ook over:
René de Reuver (PKN) over de asielcrisis: 'Niemand mag weg kijken, dus ook kerken niet'
In het Groningse Zeerijp, in de monumentale Jacobskerk, verblijven tijdelijk 20 vluchtelingen uit Ter Apel. Dominee André van den Bor opende de deuren van zijn kerk. De opvang is echt voor noodsituaties. Waar ze straks heen gaan, weten we niet."
Lees ook over:
Dominee André van den Bor vangt 20 vluchtelingen op in kerk: 'Ik vraag me af of die wanhoop in de Tweede Kamer echt doordringt'
Annemiek Tolsma, vrijwilliger bij kerkelijk centrum Open Hof Assen, vangt samen met andere vrijwilligers tien vluchtelingen op in hun kerkgebouw. "We zijn er op ingesprongen omdat er op dit moment niks anders is."
Lees ook over: