‘Nationalisatie van de gasopslag is op dit moment geen uiterste noodzaak’

Nationalisatie van de gasopslag zou het laatste redmiddel moeten zijn, vindt David Smeulders, hoogleraar energietechnologie aan de TU in Eindhoven.
Volgens Smeulders zou je de gasopslag alleen moeten nationaliseren in uiterste noodzaak, vertelt hij in Dit is de Dag. “Als je bedrijven gaat nationaliseren die geïnvesteerd hebben in een bepaalde opslag, betekent dit dat je ze gaat onteigenen. Dan komen er problemen die misschien wel als een boemerang op Nederland terug kunnen komen.”
Net als anderen maakt ook Smeulders zich een beetje zorgen dat de gaskraan straks dicht blijft. Maar hij wijst erop dat de situatie van Duitsland anders is dan in Nederland. “Duitsland is voor 60 procent afhankelijk van Russisch gas. Als de Russen niet de leveranties doen die ze beloofd hebben, heeft Duitsland wel een probleem. Nederland is maar voor 15 procent afhankelijk van Russisch gas, daar zit wel een belangrijk verschil in.”
Daarom zegt hij zich te kunnen voorstellen dat nationalisatieplannen in Duitsland meer prioriteit hebben dan hier. “Ten tweede zijn wij als Nederland er ook in geslaagd om een belangrijk deel van onze voorraden aan te vullen door de aankoop van lng-opslagtankers.”
Betekent dit dat de regering weinig hoeft te doen? “Als we een hek om Nederland zouden zetten, zitten wij minder in de problemen dan onze buurlanden. Maar het is wel zo dat we een Europese gemeenschap hebben waarbij is afgesproken dat we elkaar ook helpen op energiegebied. Dus als de Duitsers in de problemen komen en er mensen in sporthallen moeten gaan slapen omdat ze het thuis niet meer warm krijgen, denk ik dat er wel een groot beroep op Nederland komt om te helpen.”
Hij vindt dat de overheid er een strak regime op moet houden, zodat huishoudens en industrie nu en in de toekomst verzekerd blijven van gasleveranties. “Maar ik denk wel dat nationaliseren iets is wat je moet proberen te vermijden en ik denk dat er andere mogelijkheden zijn.” Volgens hem is nationalisatie nu geen uiterste noodzaak: “Je moet er altijd op letten dat het middel niet erger is dan de kwaal. We hebben meer gasopslagen dan Bergenmeer, zo hebben we ook nog Norg, Grijpskerk en de lng-terminal op de Maasvlakte. Dat is 10 miljard kuub en er komen 2 bij. Vorige week heeft de Gasunie 8 miljard kuub lng kunnen aankopen, dus dat betekent dat onze voorraad redelijk vol begint te raken.”
Hij vindt dat er een langetermijnplan moet komen, in plaats van te doen aan ‘incidentenmanagement’: “Een strategie van: wat moeten we doen, wanneer, en welke onderdelen en stappen hebben we daarvoor nodig? Dat is heel erg belangrijk.”
Lees ook het perspectief van Kasper Walet, eigenaar van een adviesbureau voor internationale energiemarkten:
Lees ook over: