Natuur & Milieu: Extra maatregelen zijn nodig om klimaatdoelen te halen

18 april 2023 · Leestijd 2 min

Het kabinet denkt aan extra maatregelen om de klimaatdoelen van 2030 te halen, zoals een prijsverhoging voor gas, een taks op vlees en zuivel en een hogere vliegbelasting. Deze maatregelen zijn echt nodig, vindt Rob van Tilburg van de milieuorganisatie Natuur & Milieu. "We zien de gevolgen van klimaatverandering steeds ingrijpender worden."

Hij wijst op de ingrijpende gevolgen van klimaatverandering. "We kunnen de beelden van overstroomd Limburg nog voor de geest halen", zegt hij in Dit is de Dag (NPO Radio 1). "Ook weten we dat de hittes in de zomer steeds erger worden, dat oogsten op het spel staan en dat onze zeewering niet meer geschikt is om de stijgende zeespiegel te weerhouden."

Daarom zijn volgens hem de maatregelen het antwoord op deze situatie. Als we een schoon en veilig Nederland aan de volgende generaties willen doorgeven, dan moeten we met elkaar deze pijnlijke stap gaan maken om een mooi en schoon Nederland voor volgende generaties door te geven, zegt Van Tilburg.

Gezamenlijk

Bang dat bedrijven naar het buitenland verkassen als gevolg van deze maatregelen, is hij niet. "We weten dat in heel de wereld maatregelen worden voorbereid om ervoor te zorgen dat de industrie op een lonende manier zijn CO2-reductie kan vormgeven. Dat betekent dat wij als Nederland onze stap moeten zetten en dat we ervoor moeten zorgen dat landen die dat niet doen, bij de grens belast worden."

Ook denkt Van Tilburg dat we een gezamenlijke houding moeten ontwikkelen waarin er ook gekeken wordt hoe er een oplossing komt voor bedrijven voor de genomen maatregelen. "Dat kan door bijvoorbeeld intensief in te zetten op energiebesparing, door vraag en aanbod van energie op elkaar af te stemmen en energie op te wekken waar het lokaal gebruikt wordt."

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!