Nelly geeft gratis voedsel aan buren: 'Ik weet hoe het is om niks te hebben'

6 april 2023 · Leestijd 2 min

Nelly Pape uit Vriezenveen beheert een grote voedselkast waar buurtgenoten gratis eten en producten uit mogen halen. Uit ervaring weet ze hoe het is om niks te hebben, vertelt ze in het nieuwe tv-programma Dit is de Middag (EO).

Steeds meer Nederlanders hebben niet genoeg geld om eten te kopen. De vraag naar voedselhulp is steeds vaker ook letterlijk te zien op straat, in de vorm van honderden voedselkasten. In deze kasten zijn gratis eten en voedsel te vinden.

Ook Nelly beheert zo’n kast, die steeds meer buurtbewoners weten te vinden. In de kast liggen broodbeleg, beschuit, rijstwafels, crackers en zoet en hartig broodbeleg, vertelt ze in de uitzending. "Ook leggen we er elke dag groente, aardappels, uien en eieren in."

Bij Nelly in de kast vind je niet alleen eten, maar ook menstruatieproducten en incontinentiemateriaal. Dat zijn namelijk dure producten, vertelt ze. "Ook liggen verzorgingsartikelen: tandenborstels, tandpasta, shampoo. Die artikelen gaan enorm hard."

Op de goede plek

Hoe weet ze dat dit ook echt op de goede plek terecht komt? "Dat weet je niet", zegt Nelly. "Ik heb geen zicht op wie er gebruik van maken. Maar al komt er maar 50 procent op de goede plek terecht."

Er zullen altijd mensen zijn die denken: dat is makkelijk, dan hoef ik het zelf niet te kopen, zegt ze. "Daar heb je geen zicht op helaas. Dus ik ga uit van het goede van mensen."

Ervaring

Uit ervaring weet ze hoe het is om in een lastige situatie te zitten. "Bij mijzelf is er ook een tijd geweest dat ik bijna niks had", vertelt ze. "Ik ben met de kast begonnen omdat ik weet wat het is om niks te hebben."

Wat haar uiteindelijk over de streep trok, was een interview met een oudere vrouw die heel de week brood moest eten omdat ze geen geld had voor iets anders. "Ik had zoiets van: dit kan toch niet. God legde het ook echt op mijn hart: jij gaat een voedselkast beginnen."

Beeld: RTV Oost / Leroy Vugteveen 

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik