Niek Hinsenveld (werkgeversorganisatie AWVN): 'Wetgeving tegen loonkloof geeft ontzettend veel administratiedruk'

10 oktober 2022 · Leestijd 2 min

Niek Hinsenveld van werkgeversorganisatie AWVN vreest voor een grote administratieve last voor ondernemers nu het Europees Parlement de loonkloof tussen man en vrouw met wetgeving wil dichten.

“Elk onterecht beloningsverschil tussen mannen en vrouwen is er één te veel”, zegt Hinsenveld in Geld of je Leven. Maar de bewering dat bedrijven er weinig aan doen om de loonkloof te dichten, deelt hij niet. “Maar je ziet de laatste jaren in ook in CAO’s in Nederland een trend ontstaan waarin hier ook onderzoek naar wordt gedaan binnen bedrijven en sectoren. En dat het probleem ook daadwerkelijk aangepakt wordt.”

De bedoeling is dat bedrijven vanaf 50 werknemers straks inzicht moeten geven in de lonen van mannelijke en vrouwelijke werknemers, als daar om wordt gevraagd door werknemers. Die loonkloof zou dan niet hoger mogen zijn dan 2,5 procent.

Complex
Is dat werkbaar? “Het is ontzettend complexe materie”, denkt Hinsenveld. “Het gaat om ontzettend veel verschillende dingen. Je moet ook kijken naar gecorrigeerde verschillen, dan heb je het onder andere over werkervaring, maar ook over de sector, het beroep, functieniveau maar ook de taken die mensen doen. Dan is het verschil al veel kleiner dan het ongecorrigeerde verschil.”

Er gaan veel verschillende cijfers rond over wat nu precies de loonkloof is, zegt hij. “Op bedrijfsniveau zie je dat doordat het zo ingewikkeld is om met elkaar te vergelijken. Zo heb je in een bedrijf verschillende adviseurs, maar die kunnen soms ontzettend verschillend werken. Hoe ga je dan adviseur A met B vergelijken? Dat zorgt voor ontzettend veel administratiedruk.”

Hij is van mening dat de loonkloof op een andere manier aangepakt kan worden. “Dat kan onder andere via CAO’s en via goed, definieerbaar bevorderingsbeleid en beloningsbeleid. En dat zie je ook al gebeuren.”

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren