Onderzoek: Ouderen willen vaker limiet op rijkdom dan jongeren

19 april 2023 · Leestijd 2 min

30 procent van de Nederlanders ziet wel wat in een limiet op het vermogen van rijke mensen, blijkt uit onderzoek van Dit is de Kwestie (EO). Opvallend is dat dit vaker ouderen zijn dan jongeren.

Het onderzoek werd uitgevoerd door DataIM in opdracht van Dit is de Kwestie onder een representatieve groep van 1.500 Nederlanders. 

De verschillen tussen rijk en arm zijn groot, vinden de meeste Nederlanders (66,6 procent). Een limiet van 2,2 miljoen euro op het vermogen van rijken zou een oplossing kunnen zijn. Toch is het een minderheid die het daarmee (zeer) eens is: 30,6 procent.

Ouderen willen meer belasting

Moet er belasting komen op het vermogen van superrijken? Leeftijd blijkt van invloed bij het antwoord op deze vraag. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans is dat je belasting op het vermogen van superrijken wilt. Van de 65-plussers ziet 42,6 procent hier wat in, van de millennials (tussen de 25 en 34 jaar oud) vindt 20,2 procent een limiet van 2,2 miljoen op het vermogen van rijken een goed idee. 

Ook bij het antwoord op de vraag of de hoogte van verschillende soorten belasting in Nederland moet veranderen, maakt leeftijd uit. Ouderen vinden vaker dat de belasting op arbeid naar beneden moet, en de belasting op vermogen omhoog. Van de 65-plussers is 71,2 procent het met die stelling (zeer) eens. Van de millennials is de helft het daarmee (zeer) eens.

Meer vermogen en meer belasting

Het is opvallend dat ouderen meer belasting op vermogen willen. Want: hoe ouder iemand wordt, hoe meer vermogen diegene doorgaans krijgt, zo blijkt uit eerder onderzoek van het CPB.

Daarnaast willen ouderen (65-plussers) meer belasting op aandelen (47 procent) dan millennials (31 procent). Ook willen zij relatief vaak meer belasting op huizenbezit: van de 65-plussers is 26 procent daar een voorstander van. Van de millennials vindt 24 procent dat een goed idee. De millennials zijn in verhouding tot ouderen eerder geneigd autobezit en erfenissen zwaarder te belasten.

Moet er een limiet aan rijkdom komen? Die vraag staat woensdag 19 april centraal in Dit is de Kwestie (EO), om 22:17 uur op NPO 2. Na afloop is de uitzending terug te zien op NPO Start.