Onderzoeker alcoholgebruik: 'Nederland heeft een drankprobleem'

8 maart 2023 · Leestijd 3 min

Nederland heeft een drankprobleem, zegt Rob Bovens, onderzoeker van alcoholgebruik. "Het lukt maar niet om het drankgebruik naar beneden te krijgen."

Het probleem in Nederland is heel groot, zegt Bovens in Dit is de Kwestie. "Omdat we zien dat het maar gewoon niet wil dalen. Er zijn natuurlijk bepaalde risicogroepen waar wat meer op gericht wordt, maar over de hele linie krijgen we het bijna niet voor elkaar. Het afgelopen jaar is het drankgebruik eigenlijk nauwelijks gedaald en blijft het redelijk stabiel. Sterker nog: jongeren tussen 16 en 18 jaar zijn zelf nog iets meer gaan drinken op het moment dat ze drinken."

Opkomst 0.0

Het is goed dat 0.0 steeds meer in opkomst is, beaamt Bovens. "Alleen we komen niet los van het gedrag. Zo kan het voor jongeren nog steeds een instapper zijn. Als een kind op een barbecue staat te bedelen om een 0.0 om op zijn pa te lijken, is het op een gegeven moment een sluipend iets om hetzelfde gedrag te gaan vertonen."

Om er in zo’n geval voor te zorgen dat het bij 0.0 blijft, moet dat aanbod ook doorlopend gepromoot worden, zegt Bovens. "Maar wat je ziet is dat de alcoholindustrie er niet af kan stappen, omdat ze er ook belang bij hebben dat er alcoholhoudende dranken verkocht worden. Daar wordt natuurlijk veel aan verdiend."

Terugdringen

Hoe zouden we ons alcoholgebruik kunnen terugdringen? Daar heeft hij verschillende ideeën bij. "Ik zou het minder aantrekkelijk maken, dus wat mij betreft komt er direct een reclameverbod. Ook zou ik het echt duurder maken, bij tabak werkt dat ook goed. Ook moet je het veel minder beschikbaar maken. Haal het weg uit de supermarkt en plekken zoals kledingwinkels."

Zouden we er niet helemaal mee moeten stoppen? Bovens zou zeker voor een verbod zijn, zegt hij. "Er is alleen één maar bij: er moet draagvlak voor zijn. De politiek moet er rijp voor zijn en ik denk dat de weg ernaartoe best een redelijk lange weg zou kunnen zijn. Je moet een bepaald volume in de samenleving hebben dat er achter gaat staan, wil je het voor elkaar krijgen."

Moet alcohol verboden worden? Bekijk de aflevering van Dit is de Kwestie woensdag 8 maart om 22:30 uur op NPO2. Na afloop is de uitzending terug te zien via NPO Start.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren