Onderzoeker klimaatbeleid: 'Internationale klimaatonderhandelingen moeten verdedigd worden'

7 november 2022 · Leestijd 2 min

"Ik noem de klimaattop ook wel eens het klimaatcircus", zegt Pieter Pauw, onderzoeker klimaatbeleid aan de TU Eindhoven. Ondanks dat Nederland de afspraken die op de vorige klimaattop in Glasgow zijn gemaakt niet nakomt en het proces langzaam gaat, vindt hij de internationale klimaatonderhandelingen echter wel waardevol.

Pauw wijst erop dat het belangrijk is om onderscheid te maken tussen het in praktijk brengen van de afspraken en het maken van de afspraken. "Ik ben het eens dat Nederland te weinig doet, maar dat is Nederland. De onderhandelingen zelf moeten verdedigd worden want zonder de internationale onderhandelingen zouden we hier nu niet zijn. Dan zou Nederland überhaupt de doelen niet gehad hebben, laat staan ze gehaald te hebben."

Het tot stand komen van die afspraken kost tijd. Te veel, vinden sommige klimaatactivisten. Maar dat er meer onderhandeld wordt dan dat er beslissingen worden gemaakt is verklaarbaar, beschrijft Pauw. "Er wordt onderhandeld tussen 160 landen. Zowel landen als de VS doen mee, maar ook landen als Tuvalu. Het is moeilijk om met die landen consensus te bereiken. En het verklaart waarom die onderhandelingen zo moeizaam zijn. Het is belangrijk om die context vast te houden." 

Pauw gaat zelf niet naar de klimaattop, zijn voornaamste reden is het niet willen vliegen. "Zo’n top moet ergens plaatsvinden dus daar moeten mensen naartoe. Wat me stoort, is dat een top niet in Cairo plaatsvindt, maar in het binnenland. Zo dwing je mensen tot een extra stap, wat vaak een vlucht is. Daar ben ik tegen."

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!