Onderzoeker TU Delft: ‘Kassaloze supermarkten zijn zeker de toekomst, maar willen we dat?’

Wouter Eggink, onderzoeker van de relatie tussen mens en technologie, ziet zeker toekomst in kassaloze supermarkten. Wel heeft hij de nodige kanttekeningen bij de sociale gevolgen en de betrokken technologie.
Kassaloze supermarkten zijn zeker de toekomst, zegt Wouter Eggink, onderzoeker van de relatie tussen mens en technologie. “Is het alleen de toekomst die we willen? We geven personeel een andere taak in de supermarkt, maar worden ze niet gewoon wegbezuinigd? Dan lopen we in een lege winkel en zijn we de sjaak als er iets mis gaat.”
Retailexpert maakt zich niet zo'n zorgen, zegt ze in onderstaand artikel:
Lees ook over:
Retailexpert: 'Mensen hoeven hun praatje aan de kassa echt niet te missen'
Dit soort systemen zijn fijn als het goed gaat, zegt Eggink. “Maar als het algoritme jou op een gegeven moment niet herkent, of de camera vindt dat je iets verkeerd doet, dan is de technologie een soort anonieme tegenstander. Terwijl je tegen de kassajuffrouw nog iets kan zeggen of proberen om je er onder uit te praten.”
Persoonlijk zou hij het kassapraatje niet missen, en hij denkt vele anderen met hem. “De vraag is of we dat als maatschappij moeten willen, dat niemand meer een praatje maakt. Want menselijk contact is ook een vorm van integratie en elkaar leren kennen, waardoor we ook toleranter naar elkaar worden. Als iedereen in zijn eigen bubbel zit, ga je misschien wel de andere kant op. Het personeel zou daar bijvoorbeeld weer een rol in kunnen spelen, als het wel aanwezig is in de winkel.”
Daarbij maakt hij zich ook zorgen over de vele camera’s die in de winkel hangen. “De computer registreert veel meer van jou dan alleen de boodschappen die je doet. Ze kunnen zien hoe snel je iets pakt, in welke volgorde, met welke bewegingen en het is de vraag of ze daar niet allerlei andere informatie uit kunnen halen waar we eerder nog niet vanaf wisten.”
Dus als je op een gegeven moment een beweging maakt die door de computer wordt geassocieerd met diefstal, komt er een melding waar je eigenlijk niet van weet waar het vandaan komt, zegt hij. “Dus het systeem is steeds minder transparant.”
Is dit nog te stoppen? Nee, zegt Eggink. “Ik denk ook niet dat je dat moet willen. Want technologische ontwikkeling en innovatie zijn de motor van onze vooruitgang, dus uiteindelijk worden we er wel beter van. We kunnen alleen wel nadenken over de aspecten waar we aandacht aan moeten besteden om te zorgen dat dat gebeurt.”