Onderzoeker verkeersgedrag: ‘Verhoging van de boetes leidt tot minder overtredingen’

6 september 2022 · Leestijd 2 min

Charles Goldenbeld, onderzoeker verkeersgedrag- en handhaving, denkt dat een verhoging van de boetes wel effect heeft op het gedrag van weggebruikers. "Veel mensen kunnen het in deze tijd niet betalen."

“De verhoging van de boetes is flink schrikken voor burgers”, zegt Goldenbeld in Dit is de Dag. “Mijn hoop is dat ze dat ook positief oppikken en minder overtredingen begaan. Uit onderzoek weten we dat een verhoging van de boetes altijd gepaard gaat met een verlaging van het aantal overtredingen. Dus mensen worden er wel door beïnvloed.”

Een verhoging van de boetes tijdens inflatie is min of meer standaard beleid, zegt hij. Dit beleid wordt al 30-40 jaar gevoerd. De meest waarschijnlijke consequentie is toch dat een aantal burgers weer wat voorzichtiger gaat rijden en meer gemotiveerd is om minder overtredingen te begaan. Ook omdat er weer publiciteit voor is.”

Nu de boetes met 8 tot 9 procent omhoog gaan kunnen veel mensen dat in deze tijd niet betalen, zegt hij, zegt hij. “De enige manier om ervoor te zorgen dat je kunt overleven en je portemonnee gezond houdt, is door gewoon geen verkeersregels meer te overtreden.”

De publiciteit brengt volgens Goldenbeld een klein schrikeffect te weeg. “Er wordt weer over gesproken. Veel mensen zijn allang vergeten wat verkeersboetes zijn, en nu realiseren ze zich opeens weer hoe hoog die boetes zijn.”

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren