Onze schoonmaakkennis is verdwenen en dat komt door feminisme, zegt deze poetsexpert

23 februari 2023 · Leestijd 3 min

Poetsexpert Diet Groothuis merkt dat er heel veel behoefte is aan schoonmaaktips. Ze schreef eerder al twee schoonmaakboeken en onlangs bracht ze 'Het groene poetsdoekje' uit. Door het feminisme is er veel minder schoonmaakkennis, zegt Groothuis in Langs de Lijn En Omstreken.

Tegenwoordig wordt er veel minder schoongemaakt. En niet alleen omdat het niet leuk is: jongeren leren het ook niet meer. Met het feminisme is ook het schoonmaken uit het systeem verdwenen, vertelt Groothuis. "Mannen kunnen net zo goed schoonmaken als vrouwen, maar vroeger was het echt een vrouwending", vertelt Groothuis in Langs de Lijn en Omstreken (NPO Radio 1). Door het feminisme is ook de kennis over het schoonmaken veel minder geworden. 

Om de kennis te vergroten is er nu dus een nieuw boek. Daar is veel behoefte aan, zegt Groothuis: “Veel mensen worden gek van de crises van de laatste tijd en zijn benieuwd wat ze zelf kunnen doen om de chaos tegen te gaan. Met poetsen kun je heel klein en simpel beginnen. Natuurlijk kan je ook een schoonmaker inhuren, maar als je zelf door je huis heen gaat, weet je precies wat er in je huis gebeurt. En het is ook nog eens een goeie workout."

Heilige drie-eenheid

Maar als we dan uiteindelijk aan de schoonmaak gaan, is het ook belangrijk dat we de juiste middeltjes gebruiken. "De schoonmaakproducten die we meestal gebruiken, moeten meteen de prullenbak in", zegt Groothuis. "Als je in de supermarkt op ooghoogte kijkt, zie je allemaal heel heftige middelen. Die kosten heel veel geld en zijn ook nog eens hartstikke milieuonvriendelijk. Als je dan op kniehoogte kijkt, zie je de 'oma-middeltjes': producten die zich door de jaren heen hebben bewezen. Ze kosten bijna niks en zijn ook nog eens veel minder milieubelastend. Waarom zou je dan moeilijk doen?"

Volgens Groothuis is er een heilige drie-eenheid: soda, schoonmaakazijn en groene zeep. Die drie kunnen een groot deel van de andere middelen vervangen, vertelt ze. "We hebben in de meeste Nederlandse huizen niet van die agressieve producten nodig, omdat ze al best schoon zijn. Vaak is water en een goede poetsdoek al genoeg."

Wanneer we dan wél middeltjes nodig hebben, voldoet haar heilige drie-eenheid. "Ik gebruik gewoon soda en groene zeep als allesreiniger." De belangrijkste schoonmaaktip? "Goed luchten", vindt Groothuis. "Daarmee houd je niet alleen het huis fris, maar het is ook goed voor je gezondheid."