Ook Defensie ziet jongeren veranderen: 'Kritiek wordt heel persoonlijk opgevat'

28 maart 2023 · Leestijd 2 min

Wat is er toch aan de hand met jongeren van deze tijd, voor wie elke uitdaging of tegenslag te veel lijkt? Als hoofdinstructeur bij de Luchtmobiele Brigade ziet Wiel Donkers ook een verschil bij de nieuwe generatie jongeren. Zo is de opleiding voor nieuwe soldaten zelfs aangepast.

Als je ergens kunt zien hoe een jonge generatie er voor staat, dan is het wel bij het leger. Als hoofdinstructeur bij de Luchtmobiele Brigade ziet Wiel Donkers zeker een verschil bij de nieuwste lichting soldaten.

"Een belangrijk verschil is dat jongeren in deze maatschappij gewend zijn om veel kansen en mogelijkheden te hebben", zegt Donkers in Dit is de Kwestie (EO). "De jeugd kan dus heel makkelijk kiezen. Hier kun je niet kiezen, hier moet je gewoon doen."

Kritiek

Ook lijken ze kritiek erg persoonlijk aan te trekken, ziet Donkers. "Ze verbinden hun taak erg met de persoon en kunnen dat niet los van elkaar zien. Dus kritiek op wat ze doen en hoe ze dat doen, wordt heel persoonlijk opgepakt. Het komt heel heftig binnen en sommigen lijken meteen te blokkeren. Ook vreet het meteen aan hun motivatie.

De jonge soldaten proberen dan uit te leggen waarom iets niet lukt. "Dan leggen ze uit dat ze toch hun best hebben gedaan. Maar dat is voor ons niet interessant: het gaat om het doel en dat het je wel gaat lukken. Soms is je best niet genoeg."

Opleiding aangepast

Om jongeren deze verschillen geleidelijker te laten ervaren, is de opleiding zelfs aangepast. "Zo corrigeren we niet meteen meer alles wat niet klopt", zegt Donkers. "We proberen in gesprekken inzicht te geven in waarom het moet zoals wij het willen. Ook geven we jonge mannen die net gestart zijn, meer tijd om zich aan te passen aan de organisatie."

Toch blijft de eindsituatie hetzelfde: "Die kunnen we niet aanpassen. Alleen de weg ernaartoe hebben we geleidelijker gemaakt."

Groeit er een generatie op van softies? Bekijk Dit is de Kwestie op woensdag 29 maart om 22:17 uur op NPO2. Na afloop is de uitzending terug te zien via NPO Start.