Organisatiepsycholoog: 'Ga om tafel of mensen thuis of op kantoor willen werken'

3 juni 2022 · Leestijd 2 min

Organisatiepsycholoog Aukje Nauta vindt dat mensen niet zonder meer gedwongen moeten worden om op kantoor te werken.

De hoogleraar ergert zich aan werkgevers die top down bepalen dat thuiswerken niet meer mag. "Als werkgever moet je niet iets opleggen, maar je moet samen bepalen hoe je het werk het beste gedaan kan krijgen", zegt ze in Geld of je Leven.

Bedrijven die hun werknemers uitgebreid monitoren, daar schrikt ze wel een beetje van: "Wat erg als je het gevoel moet hebben dat alles wat je doet constant gecontroleerd kan worden. Dit geeft weinig gevoel van autonomie. Daar worden mensen niet gelukkig van", denkt ze.

Nauta vindt dat er meer onderzoek nodig is naar de productiviteit van mensen thuis. Ze is er niet zeker van dat dit lager is, zoals De Koning stelt. "Werkgevers ervaren een gebrek aan controle en die projecteren ze op hun werknemers. Een ingewikkeld psychologisch proces. Dat lijkt mij een goeie hypothese om te toetsen."

Hugo de Koning van Young Capital is het oneens met Nauta:

Baas uitzendbureau: 'Thuiswerkers zijn veel minder productief'

Lees ook over:

Baas uitzendbureau: 'Thuiswerkers zijn veel minder productief'
Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren

Misschien ook wat voor jou

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Vliegvakanties zijn deze zomer enorm in trek, zien reisorganisaties. Na twee jaar corona willen veel mensen graag weer op vakantie met het vliegtuig. Dit ondanks de extreme drukte en lange rijen op Schiphol en de gevolgen voor het klimaat.

Lees meer