Organisatiepsycholoog: 'Stop met denken in termen van uren'

Moet de vierdaagse werkweek er komen? Volgens organisatiepsycholoog Aukje Nauta is het vooral belangrijk om eerst te kijken naar de kwaliteit van ons werk. "We moeten ophouden met het denken in termen van uren."
Recent Brits onderzoek laat zien dat de productiviteit van werknemers gelijk blijft of zelfs toeneemt als ze vier in plaats van vijf dagen werken. Nauta is niet verrast over de positieve uitkomsten, vertelt ze in Geld of je Leven (NPO Radio 1): "Alles wat je aandacht geeft, groeit."
Kwaliteit van het werk
Toch is het vooral belangrijk om eerst naar de kwaliteit van het werk te kijken, stelt Nauta. Als je ontzettend rotwerk hebt, zoals kortcyclisch werk dat zich steeds herhaalt, kan ik me voorstellen dat het fijner is om vier in plaats van vijf dagen te werken. Eigenlijk moet je ervoor zorgen dat dat soort werk zo veel mogelijk door robots wordt overgenomen en mensen kunnen leren voor een baan die interessanter is. Misschien kunnen we op die manier zelfs de personeelstekorten in de zorg oplossen."
Volgens haar moet er dan ook eerst naar de kwaliteit van het werk gekeken worden, in plaats van alleen naar de werkuren. "We moeten ophouden met het denken in termen van uren. Zo loopt er nu een proef bij de ING Bank waar ze werken met flexibele uren. Je kunt grotendeels zelf bepalen of en wanneer je verlof neemt. Het gaat erom of je je taken gedaan krijgt. Dan maakt het toch helemaal niet uit hoeveel uren je werkt?"
Verschil per persoon
Daarbij vraagt ze zich ook af of de vierdaagse werkweek voor elk individu en type werk een optie is. “Sommige mensen voelen zich juist in hun autonomie beperkt als ze maar 30 uur of vier dagen mogen werken. Ik kan me ook voorstellen dat je creatief werk doet waarvan je denkt: dat is eigenlijk nooit af. Dat je midden in de nacht wilt opstaan en opeens een artikel wilt schrijven. Vooral voor routinematig werk is het volgens mij productiever om het in minder uren te proppen.”