Oud-bestuurder NPO: ‘Cruciaal dat je de Ongehoord Nederland-achterban erbij houdt'

De NPO diende eerder deze week een verzoek in om Ongehoord Nederland (ON!) uit het omroepbestel te zetten. Ton F. van Dijk, ex-bestuurder bij de NPO, vindt dat onterecht: ‘'Als je je ongehoord voelt in deze tijd, dan moet je je ook herkennen in de publieke omroep''.
In Dit is de dag op NPO Radio 1 stelt Van Dijk dat de NPO ‘'vaderlijker'’ om had mogen gaan met ON!: ‘'Ga niet meteen op de sancties zitten, maar op de dialoog. Ze hadden daar meer moeite voor moeten doen''. ON! is volgens Van Dijk als het ware het bestel uitgejaagd: ‘'Als je al na twee maanden naar de ombudsman gaat om om een onderzoek te vragen, dan vind ik dat wel snel’' stelt hij.
Journalistieke code
De NPO wil ON! van de buis halen omdat ze meerdere keren de journalistieke code hebben geschonden in hun nieuwsprogramma Ongehoord Nieuws. Maar is die journalistieke code wel een goede leidraad? Van Dijk vindt van niet: ‘'Je moet je afvragen of die code effectief is, als een nieuwkomer die zoveel mensen vertegenwoordigt binnen een jaar op straat staat’'.
De toekomst van NPO
Van Dijk verwacht daarnaast dat het initiatief van de NPO gaat leiden tot een BBC-model, zonder omroepen. Als ON eruit gezet kan worden, kan dat ook met andere omroepen gebeuren, denkt hij. Dan blijft er weinig van het omroepbestel over: ‘'Je komt op een soort hellend vlak terecht, waarbij uiteindelijk de eindconclusie is: dit bestel vertegenwoordigt niet meer iedereen in Nederland, laten we het opdoeken''.