Oud-diplomaat: 'Minister Helder moet geen One Love-band dragen in Qatar'

29 november 2022 · Leestijd 3 min

Conny Helder, minister van Langdurige zorg en Sport, reist af naar Qatar om de wedstrijd van Nederland tegen Qatar bij te wonen. Hoe kan ze een gesprek over de mensenrechten in Qatar het beste aanvliegen? Niet met een One Love aanvoerdersband of -speldje, stelt oud-diplomaat Nikolaos van Dam. "Je moet rekening houden met de tegenpartij."

Van Dam, die onder andere speciaal gezant was in Syrië en ambassadeur in Irak, Egypte en Turkije, stelt dat het dragen van een One Love-band eerder een intern politiek gebruik is dan dat het in Qatar daadwerkelijk iets gaat opleveren. "Het gaat mij om het resultaat en het effect van zo'n verklaring, niet om iets te hebben verklaard waarna je jezelf op je borst kunt kloppen van, 'ik heb het gezegd'."

Sfeer creëren

Het aan de aandacht brengen van de mensenrechten in Qatar kan volgens Van Dam het best in een persoonlijk gesprek. "Ik zou Mevrouw Helder aanraden om eerst met de minister in Qatar die ze spreekt, over voetbal praten en pas in een later stadium de boodschap van de mensenrechten over te brengen. Je moet niet beginnen met het slechte nieuws, dat komt slecht over."

Je brengt de boodschap uiteindelijk dus wel over, maar je moet eerst een soort sfeer creëren, vindt Van Dam. "Anders kun je hem net zo goed per post of e-mail versturen", zegt Van Dam. De timing is daarbij ook heel belangrijk. "Als je die verklaring van tevoren afgeeft, dan heb je eigenlijk al de moeilijke boodschap overgebracht voor je de ander ziet. Dus dan is het naar mijn idee bij voorbaat niet tot slagen genoemd, maar tot falen gedoemd."

Relaties

Ook beschrijft Van Dam het belang van de relatie van Nederland ten opzichte van Qatar. "We moeten niet denken dat de relaties met Qatar na het WK afgelopen zijn. De Qatarezen hebben geld en veel gas, wij hebben Qatar meer nodig dan zij ons. Ze hebben niet de neiging om zich veel van ons aan te trekken."

Dat Qatar blind lijkt voor de kritiek van andere landen, is volgens Van Dam geen reden om geen mening over te brengen. "De deur is niet dicht, je moet blijven doorgaan, zelfs als je zelf het gevoel dat het niet gaat lukken. Je moet het blijven proberen."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren