Oud-Europarlementariër Wim van de Camp: 'Nederlandse politici moeten beter opletten wat er in Brussel gebeurt'

Hebben we te veel macht gegeven aan Brussel? Volgens Wim van de Camp, oud-Europarlementariër en oud-Tweede Kamerlid voor het CDA, moeten de regering en het parlement vooral scherper zijn op Europese wetgeving en hier eerder op aanslaan. "Een groot gedeelte van de stikstofproblematiek en de mestwetgeving hebben we aan onszelf te danken."
Vorige week nog moest staatssecretaris Alexandra van Huffelen naar de Tweede Kamer komen om uit te leggen waarom de plannen voor een Europese digitale identiteit er toch komen, ondanks dat een Kamermeerderheid tegen is.
Wat Van de Camp betreft had de Kamer eerder moeten ingrijpen: "Nederland moet zich realiseren dat ze deelneemt aan een supranationale organisatie", zegt hij. "Daar hebben wij bevoegdheden aan overgedragen."
Verschoven macht
Er is wel zeker macht verschoven naar Brussel, beaamt het politiek oud-prominent. "Ik weet niet of Kamerleden nu minder macht hebben, het is meer een kwestie van anders. Je moet ook kijken naar de omgeving van de Europese Unie: daar zie je grote blokken. China, de Verenigde Staten, de zogenaamde Bricks-landen en dan nu de vreselijke oorlog in Oekraine. Dat is een proces wat ook de EU beïnvloedt, in de zin van: we moeten meer dingen doen."
Als we willen meepraten op wereldniveau, dan moeten we een eenheid vormen, zegt Van de Camp. "De EU deed nooit wat met wapens, maar nu gaat voorzitter Von der Leyen de landen langs om tanks te leveren. Of kijk naar de inkoop van coronavaccins. Dat hebben we allemaal op Europees niveau zelfstandig gedaan."
Beter opletten
Het is belangrijk dat de landelijke politiek beter oplet, vindt hij. "Waarom weet Volkswagen al vijf jaar van te voren dat de emissies van de Kever omlaag moeten, en waarom komen wij er pas achter als het behandeld wordt in het Europees Parlement?"
Een groot gedeelte van de stikstofproblematiek en de mestwetgeving hebben we aan onszelf te danken, stelt Van de Camp. "De Nederlandse regering, inclusief het parlement, moet beter opletten wat er in Brussel gebeurt. Het is maar gedeeltelijk terug te draaien."