Oud-politierechter Henny Sackers: 'Kijk altijd naar persoonlijke omstandigheden van verdachte'

31 januari 2023 · Leestijd 2 min

Het geweld tegen mensen met een publieke taak neemt toe. Elke dag raakt minimaal één politieagent gewond tijdens het werk. Is de invoer van een minimumstraf bij geweldzaken een goed idee? Oud-politierechter en hoogleraar criminologie Henny Sackers vindt van niet: "Kijk altijd naar de persoonlijke omstandigheden van de verdachte."

Het is vooral belangrijk om niet iedereen over een kam te scheren, zegt Henny Sackers. Volgens de oud-politierechter moet je altijd eerst naar de persoonlijke omstandigheden van een verdachte kijken: is dit de eerste keer dat iemand geweld gebruikt of is het vaker voorgekomen? "’Bij meerdere incidenten kan je overwegen om iemand een zwaardere straf op te leggen. Bij iemand die voor het eerst geweld gebruikt, moet je terughoudend zijn."

Daarnaast zijn de ernst van het delict en het ‘soort’ hulpverlener ook van belang. Volgens Sackers moet je ook daarin gradaties aanbrengen. "Geweld tegenover een ambulance medewerken moet zwaarder meewegen dan geweld tegenover een gewapende politieagent."

Geweld tegengaan 

Of een minimumstraf geweld gaat voorkomen? Ook daarover is Sackers sceptisch. "Ik ben daar heel stellig over: in bijna alle gevallen merken wij dat geweld voortkomt uit impulsief gedrag", zegt hij. "Achteraf hebben ze pas spijt.’"