Oud-reclameman Paul ter Heyne: 'Reclame is een vloek geworden'

16 december 2022 · Leestijd 2 min

Reclame is niet alleen irritant, maar ook schadelijk, zegt oud-reclameman Paul ter Heyne in radioprogramma Dit is de Dag. Hoewel hij vroeger zelf reclames maakte, zet hij zich nu af tegen het - in zijn woorden - manipuleren en verleiden van consumenten. "Mensen hebben er de buik vol van. Als je een film kijkt wordt hij zes keer onderbroken met reclame. Het is een vloek geworden."

We zien steeds meer reclame-uitingen, stelt Ter Heyne. "Er worden meer reclameborden langs de snelweg neergezet. Mensen hebben het idee dat ze er niks tegen kunnen doen." Die onmacht en irritatie was voor Ter Heyne de reden om het reclamevak te verlaten. "Als ik het journaal wil luisteren, zet ik bewust mijn radio niet aan om de reclame te vermijden. Maar als ik dan mijn radio twee over zes aanzet mis ik het nieuws en krijg ik toch weer reclame voor mijn kiezen. Je kunt het moeilijk ontwijken", aldus Ter Heyne.

Reclamecommissie 

Toch is Ter Heyne niet tegen het verspreiden van reclame met een informatieve boodschap. "Zolang reclame niet manipulatief, schadelijk of misleidend is, vind ik het goed. Maar de meeste reclame, bijvoorbeeld snoepreclames rondom kinderprogramma's, zijn gericht op schadelijke producten." Ter Heyne stelt dat een reclamecommissie hier een goede oplossing voor zou kunnen zijn. "Die beoordelen de reclames dan van tevoren."

Daarnaast wijst hij op het feit dat het verbieden van reclames ook gunstig is voor onze portemonnee. "Wat denk je dat reclame kost? Die kosten worden doorberekend in de producten die je koopt. Parfum zou bijvoorbeeld zeventig procent goedkoper zijn als daar niet zoveel reclame voor zou worden gemaakt." Tot slot wijst hij erop dat reclames ook oproepen tot overconsumptie. "Je koopt dingen die je anders niet zou kopen, dat is slecht voor het klimaat en milieu", aldus Ter Heyne.