Oud-voorzitter Transgendernetwerk Nederland: 'Een sociale geslachtsaanpassing helpt bij het ontdekken wat je eigenlijk bent'

5 september 2022 · Leestijd 2 min

Corine van Dun, voormalig voorzitter van Transgendernetwerk Nederland, weet uit eigen ervaring hoe het is om van gender te veranderen. 'In mijn tijd moest de rechtbank toestemming verlenen'.

Vandaag de dag zijn er veel meer mogelijkheden en ook ligt er een nieuw wetsvoorstel klaar, maar wat is het belang van deze nieuwe transgenderwet? "Een sociale geslachtsaanpassing kan enorm helpen bij het ontdekken wat je eigenlijk bent" stelt Van Dun. "Neem bijvoorbeeld kinderen die jong zijn en twijfelen, wanneer je een paspoort hebt [met je gekozen geslacht] kun je gaan ervaren en op basis daarvan een beslissing maken."

Maar bij een bewijs alleen blijft de geslachtsverandering volgens Van Dun niet. "Mensen kunnen dan zelf beslissen in plaats van de therapeut in kwestie. Als je je gaat presenteren als jongen terwijl je er als meisje uit ziet, dan helpt het als je je pasje kunt laten zien van 'hé ik ben dat', en dan kun je laten inwerken van hoe pakt dat voor mij uit. Past het om inderdaad in dat andere geslacht te leven of niet?" 

Een zorg die veel mensen bij de nieuwe wet hebben is dat jonge kinderen daar nog geen keuze over kunnen maken of dat je te gemakkelijk en snel kan beslissen. Van Dun ziet daar geen gevaar in: "Het is vervelend om dat weer terug te moeten veranderen, maar dat gebeurt ook bij volwassenen. Het voordeel van geslacht op alleen zo’n pasje te hoeven veranderen is dat in de administratie het alleen een vinkje hoeft te zijn."

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik