Oud-zorgmedewerker Anne Bos kreeg Long Covid: 'Mijn leven is 180 graden omgedraaid'

Zo’n 1000 zorgmedewerkers zijn arbeidsongeschikt geraakt nadat ze corona opliepen tijdens hun werk, wat onder meer grote financiële gevolgen heeft. Ook verpleegkundige Anne Bos overkwam dit. Ze is 100 procent afgekeurd en moest zich aanpassen aan een ander leven. 'De werkelijke schade is lastig in bedragen te vatten.'
"Mijn leven is 180 graden omgedraaid", vertelt oud-zorgmedewerker Anne Bos in Geld of je Leven (Radio 1). Voor haar werk in een verpleeghuis draaide ze mee op de covid-afdeling, waar ze ziek werd. "Natuurlijk qua gezondheid, maar ook ligt je sociale leven op zijn kop."
Door Long Covid is ze 100 procent afgekeurd. Zo heeft ze een stuk minder energie. "Ik moet mijn energie plannen gedurende de dag. Zo spreek ik nooit ‘s avonds af, want vanaf 16.00 uur is het wel klaar met de dag voor mij. Dan is mijn energie op."
Ze heeft zich aan de nieuwe situatie aangepast, vertelt ze. "Dat is heel belangrijk. Anders ga je er emotioneel in en komt er niets van rekeningen betalen terecht. Je moet je aanpassen aan het nieuwe bedrag en je budget uitschrapen. Zo heb ik twee jaar geleden mijn auto verkocht, wat een grote kostenpost was. Je zult toch moeten."
Inkomsten
Haar inkomen is een stuk kleiner geworden. "Als je naar het bruto jaarinkomen kijkt, scheelt het op jaarbasis ongeveer de helft van wat ik heb. Zo zitten de onregelmatigheidstoeslag en eindejaarsuitkering niet in je uitkering. Ook krijg je minder vakantiegeld. Daarbij werkte ik nog 8 uur in vaste dienst voor een uitzendbureau, dat kan ook allemaal niet meer. Dus het is best wel een grote aderlating."
Vakbonden FNV en CNV springen in de bres voor Anne en andere zorgmedewerkers die arbeidsongeschikt raakten na ziek te zijn geworden op het werk. Ze eisen een tegemoetkoming van 22.839 euro per zorgmedewerker.
Schade
Maar de werkelijke schade lastig in bedragen te vatten, zegt Bos. "Dat is niet in geld uit te drukken. Je levensgeluk en je persoonlijke omstandigheden, daar zet zich geen prijskaartje tegenover." Toch is het bedrag dat er nu gevraagd wordt, een fooitje, vindt ze.
Persoonlijk boos is ze niet op de minister. "Maar ik vind het wel een ongepaste situatie. We worden niet serieus genomen. Terwijl de Tweede Kamer al heeft gezegd dat er gecompenseerd moet worden en de Raad van State er al een uitspraak over heeft gedaan. De minister komt haar afspraken niet na."