Paardenslachter Jan: 'We zijn het paard steeds meer als huisdier gaan zien'

30 juni 2022 · Leestijd 2 min

We zijn het paard steeds meer als huisdier gaan zien, vertelt paardenslachter Jan in Dit is de Kwestie. Daardoor is slachten en opeten steeds minder geaccepteerd. “Het paard is een huisdier geworden.”

Hij werkt al vijftig jaar als paardenslachter. De laatste jaren is het aantal paarden dat hij slecht, sterk afgenomen. Zo ziet hij in zijn werk hoe de manier waarop we naar dieren kijken, kan veranderen. 

 “Ik heb duizenden paarden geschoten en ik blijf het nog een rotwerk vinden”, vertelt hij. “Er komt een vorst van een paard binnenlopen, je aait hem over zijn bolletje heen en drukt de knop in. Dan ligt er een stuk vlees.”

Honden eten we in Nederland niet, omdat we ze als huisdier zien. “Dat is met paardenvlees net zo geworden”, zegt Jan. “Nederland is geen paardenvlees etend land. Vroeger werkten de paarden voor de mensen, nu werken de mensen voor de paarden. Het is een huisdier geworden. En een huisdier dat eet je niet. Er is emotie omheen. Terwijl paardenvlees het allerschoonste scharrelvlees is wat er bestaat.”

Ook het zien van dieren als huisdier stuit sommigen tegen de borst. Dierethicus Willem Vermaat, bijvoorbeeld:

Willem Vermaat, dierenethicus: 'Zowel het vleesvarken als vertroeteling van dieren is moreel verkeerd'

Lees ook over:

Willem Vermaat, dierenethicus: 'Zowel het vleesvarken als vertroeteling van dieren is moreel verkeerd'

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!