Partij voor de Dieren-Kamerlid: 'Inzetten op gas is geen kortetermijnoplossing'

23 februari 2023 · Leestijd 2 min

De Partij voor de Dieren kan zich niet vinden in het VVD-plan om meer eigen gas te produceren. "Inzetten op gas is geen kortetermijnoplossing", vindt Kamerlid Christine Teunissen. Een betere oplossing wat haar betreft is simpelweg "heel veel energie besparen".

De partij is het eens met de VVD dat ons land niet meer onafhankelijk moet zijn van "dubieuze regimes", zegt Teunissen in Dit is de Dag (NPO Radio 1). "Maar als dat betekent dat we meer gas gaan winnen, vinden we dat een slecht idee. Dan kun je niet binnen de veilige grenzen van de planeet blijven die we nodig hebben om klimaatverandering nog enigszins binnen de perken te houden."

Inzetten op gaswinning is geen kortetermijnoplossing, vindt het Kamerlid. "Wij vinden ook dat we onafhankelijk moeten worden van Rusland, maar dan door heel veel energie te besparen. Inzetten op gas is geen kortetermijnoplossing, maar iets waar je langjarig op moet investeren om het rendabel te maken. Die tijd hebben we gewoonweg niet meer. Het is veel efficiënter om dan in te zetten op echt duurzame bronnen."

Meer besparen

Het afgelopen jaar verbruikten we al 25 procent minder gas in Nederland dan daarvoor. Toch kan dat nóg meer, denkt Teunissen. "Je ziet bijvoorbeeld dat het kabinet nauwelijks vaart maakt met de isolatie van woningen. Ook kan er in de industrie nog veel meer bespaard worden door in te zetten op efficiëntere productietechnieken, maar ook door keuzes te maken welke sectoren je nog wel in stand houdt en welke niet."

Dit is ook wat de partij mist in het plan, zegt ze. "Wat ons betreft moet de harde voorwaarde er wel in dat we echt CO2 gaan besparen. Aan de ene kant kun je dan al een Klimaatwet hebben, maar als je aan de andere kant een wet hebt die juist mogelijk maakt dat je maar gas en olie blijft pompen, dan schiet het niet zoveel op."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren