Patiënt met eerste kunsthart in Nederland overleden

7 juli 2022 · Leestijd 2 min

De patiënt bij wie voor het eerst in Nederland een kunsthart is geplaatst, is ruim zeven maanden na plaatsing van het kunsthart overleden. Dat meldt het UMC Utrecht aan het EO-programma Dit is de Kwestie.

In november vorig jaar werd bij het UMC Utrecht voor eerst in Nederland een kunsthart geplaatst bij een 54-jarige patiënt met zeer ernstig hartfalen. De patiënt maakte onderdeel uit van een studie die een nieuwe kunsthart-technologie onderzoekt. Een kunsthart zou een oplossing kunnen zijn voor het grote tekort aan donorharten in Nederland. Jaarlijks staan er zo’n 120 hartpatiënten op de wachtlijst voor een donorhart.

De patiënt overleed eind juni. De oorzaak van het overlijden is volgens een woordvoerder nog niet bekend. De fabrikant Carmat is een onderzoek gestart. Ook is er een melding gemaakt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. "Onze gedachten en medeleven gaan uit naar zijn echtgenote, dochters, familie en vrienden. We wensen hen veel sterkte en kracht toe", aldus een woordvoerder.

Een team van medici was volgens het UMC Utrecht sinds 2017 bezig om de implantatie van een kunsthart mogelijk te maken. Het ziekenhuis weet nog niet wat het overlijden betekent voor het vervolg van de studie naar kunsthart-technologie.

In het tv-programma Dit is de kwestie van de EO onderzoeken presentatoren Tijs van den Brink, Margje Fikse en Kefah Allush morele dilemma’s en ethische kwesties naar aanleiding van de actualiteit. Donderdagavond gaat het over de ethische dilemma's bij het doorbehandelen bij ziekte.Ook komt cardio-thoracaal chirurg dr. Faiz Ramjankhan uitgebreid aan het woord. Hij plaatste in november het eerste kunsthart in Nederland.

Dit is de Kwestie: donderdag 7 juli om 20.25 uur op NPO 2. 

Lees hier het perspectief van dr. Faiz Ramjankhan:

Cardiothoracaal chirurg: ‘Wetenschap moet alle techniek aangrijpen’

Lees ook over:

Cardiothoracaal chirurg: ‘Wetenschap moet alle techniek aangrijpen’

Op deze pagina zijn nog andere perspectieven te lezen over het onderwerp 'doorbehandelen bij ziekte':

Eindeloos blijven doorbehandelen of niet?

Lees ook over:

Eindeloos blijven doorbehandelen of niet?
Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren

Misschien ook wat voor jou

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Moet iedereen op vakantie kunnen met het vliegtuig?

Vliegvakanties zijn deze zomer enorm in trek, zien reisorganisaties. Na twee jaar corona willen veel mensen graag weer op vakantie met het vliegtuig. Dit ondanks de extreme drukte en lange rijen op Schiphol en de gevolgen voor het klimaat.

Lees meer