Personeelstekort? ‘Laat mensen uit Afrikaanse landen hierheen komen’

Nederland kampt met een personeelstekort, terwijl in veel Afrikaanse landen juist een overschot is. Eén plus één is twee, zegt economisch historicus Michiel de Haas in Dit is de Dag.
Het beeld dat Afrika een straatarm continent is, klopt al lang niet meer, zegt De Haas, die verbonden is aan de Erasmus Universiteit. “Ghana is inmiddels een middeninkomensland, maar niet genoeg om alle Ghanezen van passend werk te voorzien”, vertelt hij. Vooral hogeropgeleiden kunnen geen werk vinden: “Het is niet ongewoon om iemand die aan de universiteit heeft gestudeerd, te zien werken bij een benzinepomp.”
In Nederland is er momenteel werk zat, dus we moeten blokkades opheffen, denkt hij. “Op dit moment zijn er maar drie manieren om hierheen te komen: gezinshereniging, als kennismigrant (om hier te studeren) of door een poging tot asiel te wagen.” Dat laatste leidt vaak tot gevaarlijke situaties en tot illegaliteit.
Toen in Nederland eerder dit probleem speelde, werden mensen uit Marokko en Turkije gehaald. Het moet niet meer op dezelfde manier, vindt De Haas: “Toen werden mensen uit dorpen geplukt, ze spraken de taal niet, hadden geen binding. Dat is nu anders. Ze wonen vaak in steden, spreken Engels en zijn via de kerk en sociale media met het westen in aanraking geweest”, denkt de historicus.
SP-Kamerlid Jasper van Dijk is het oneens met De Haas: hij vreest veel problemen, bijvoorbeeld woningnood. Hij vreest dat er een nieuwe onderklasse wordt gecreëerd, net als wat je nu ziet bij Oost-Europese werknemers.
Lees ook over:
Arbeidsmigranten uit Afrika? ‘Je creëert een nieuwe onderklasse’
De Haas wil ‘in eerste instantie’ mensen de mogelijkheid geven om vijf jaar te komen. “Dat is belangrijk voor het draagvlak”, zegt hij. Daarnaast moet de overheid criteria kunnen stellen: “Je kunt van mensen vragen een bepaalde basiskennis van de Nederlandse taal en maatschappij te hebben”, zegt hij.