Peter Gerrits van D66 Groningen ziet Lelylijn graag komen 'voor ontwikkeling van het hele noorden'

16 februari 2023 · Leestijd 3 min

Peter Gerrits, D66-fractievoorzitter van de Provinciale Staten in Groningen, hoopt dat de nieuwe spoorlijn tussen Groningen en Lelystad er na 60 jaar dan eindelijk toch echt gaat komen. "Dit is de meest duurzame manier om het noorden bij de Randstad te betrekken."

De Lelylijn moet het noorden van Nederland beter met de Randstad verbinden, maar dit zou volgens verschillende natuurorganisaties ten koste gaan van de rust en ruimte daar. "Ik vind het lastig dat er een tegenstelling gelezen wordt tussen wonen, duurzaam treinverkeer en natuurontwikkeling", betoogt Gerrits in Dit is de Dag (Radio 1). "Volgens mij kun je het zo organiseren dat die tegenstelling er gewoon niet is. We kunnen onze woningnood oplossen terwijl de natuur zich kan ontwikkelen."

Ontwikkeling van het hele noorden

Acht natuurorganisaties pleiten in een kritisch rapport voor een integrale aanpak waarbij eerst naar de uitdagingen en kwaliteiten in het noorden zelf wordt gekeken. “Dat is ontwikkelen met de handrem erop. We willen de Lelylijn niet alleen heel graag voor de ontwikkeling van Groningen, maar voor de ontwikkeling van het hele noorden."

Hij wijst erop dat er nu één verbinding met de Randstad is via de flessenhals Meppel-Zwolle. "Dat is veel te kwetsbaar", legt Gerrits uit. "Plus: we moeten het noorden verder ontwikkelen tegen de vergrijzing, de leegloop en de krimp. We hebben nu gelukkig weer wat groei, die moeten we bestendigen. En tegelijkertijd denken wij dat het mogelijk is om de natuur verder te ontwikkelen met duurzaam vervoer."

‘Tot 2030 miljoen woningen nodig’

De nieuwe spoorlijn kost dan misschien wat ruimte, het is uiteindelijk wel de meest duurzame manier om het noorden bij de Randstad te betrekken, zegt Gerrits. "Natuurlijk, het aanleggen van die trein kost eenmaal grond, maar het is beter dan een weg waar een stinkende auto overheen rijdt. Plus: je kan er meer mensen mee vervoeren."

Daarnaast biedt de Lelylijn een oplossing in de woningnood die op dit moment heerst. "Tot pakweg 2030 moeten we een miljoen woningen bouwen in Nederland. We willen graag woningen bouwen bij knooppunten van openbaar vervoer", zegt Gerrits. "Wonen doen we dan aan die knooppunten en dat moeten we op zo’n manier doen: duurzaam bouwen, duurzaam vervoeren, juist met de trein en met alle vaart die we hebben, want we hebben woningnood."

Wonen waar je wil

Ook moeten mensen kunnen wonen waar ze willen, vindt hij. "Als je bijvoorbeeld zoekt naar een specialist voor het UMCG hier in Groningen, heeft die meestal een partner. Als die partner werk heeft in Utrecht, dan kan die specialist vaak niet komen omdat ze beslissen om dan toch in Utrecht te blijven. Maar als je de Lelylijn hebt, dan kan die specialist in het UMCG komen werken, terwijl zijn partner in Utrecht kan werken. Dat is wat we willen realiseren."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren