Peter Joosten liet twee chips in zijn handen implanteren

Peter Joosten, futurist en biohacker, heeft in allebei zijn handen een chip laten implanteren. “De beste manier om er een mening over te vormen, leek me door het zelf ook te laten doen.”
Vijf jaar geleden liet Joosten de eerste chip zetten, vertelt hij in Dit is de Dag. Beide chips zijn geimplanteerd tussen zijn duim en wijsvinger en maken gebruik van nfc-technologie: near field communication. “Op de één staat mijn visitekaartje, die heb ik vijf jaar geleden laten zetten. Met de andere chip kan ik betalen. Dat werkt hetzelfde als betalen met je telefoon of horloge. Ik kan hem tegen de pinautomaat houden en afrekenen.”
“In mijn werk zie ik terug dat het gebruik van sensortechnologie steeds kleiner wordt", vertelt hij over de reden waarom hij de chips liet plaatsen. “Kijk bijvoorbeeld naar sporthorloges, die steeds meer aspecten van ons leven en gezondheid kunnen meten. Ik dacht: wat is de volgende stap? Gaan we dan ook elektronica inslikken voor bepaalde analyses of gaan we het in ons lijf brengen? Ik was daar wel door gefascineerd.”
Mening vormen
Bij piercings ontstond een subgenre van een groepje mensen die besloten om er functies aan toe te voegen, vertelt hij. "Ik zag dat gebeuren en ik had er veel over gelezen. Ik was gefascineerd dacht: wat is nou de beste manier om hier een mening over te vormen? Dat is door het echt te ondergaan en te kijken hoe het voelt en wat andere mensen daar van vinden.”
Dat andere mensen er iets van vinden, merkt hij vaak als hij er bijvoorbeeld mee afrekent aan de kassa. “Af en toe doe ik dat. Dan zie ik mensen die boos zijn, ook die verrast zijn. Dat vind ik altijd wel een startpunt van een leuk gesprek.”
Meerwaarde
Of hij in de toekomst nog meer chips wil laten implanteren, daar twijfelt hij nog over. “Ik zie mezelf als proefkonijn, maar ben wel op zoek naar de meerwaarde van een chip. Ik heb er wel eentje gezien in Zweden, waarbij je constant je lichaamstemperatuur kan bijhouden. Dat is op zich interessant denk ik, maar er zijn ook goeie alternatieven voor.”
De huidige chips zullen niet voor altijd in zijn handen zitten. “De functionaliteit loopt af in 2029. Op een gegeven moment is het ouderwets. Dan zal ik wel een nieuwe moeten plaatsen.”