Predikante Almatine Leene: 'Meer nadruk op voorkomen van ongewilde zwangerschappen'

Almatine Leene, predikante en voormalig theoloog des vaderlands, vindt dat we het meer moeten hebben over het voorkomen van ongewilde zwangerschappen in plaats van wat er op het moment mogelijk is als dit zich voordoet. Ook pleit ze voor goede hulp aan vrouwen in moeilijke situaties, waarbij oog is voor de individuele situatie.
Predikante Almatine Leene vindt dat het gesprek over abortus niet op de juiste manier gevoerd wordt. "Ik vind het altijd een verdrietig en complex onderwerp", vertelt ze in Dit is de Dag. "Ik vind het wel erg om te zien hoe sommige mensen nu veel meer gepolariseerd tegenover elkaar te staan. Het is goed om erover te praten, maar de manier waarop dat gebeurt, waarop je mensen aan de ene kant ziet juichen en aan de andere kant heel boos worden, vind ik niet altijd de goede manier. Dat de emoties enorm hoog oplopen is logisch, maar helpt het gesprek erover niet.”
Voorstander van een verbod is ze niet. Een verbod kan leiden tot illegale praktijken die heel gevaarlijk zijn voor de gezondheid van vrouwen, zegt Leene. “Dat is niet wat je wil en moet je voorkomen. Maar ik denk ook dat we een stapje terug moeten doen in het nadenken hierover. Niemand is voor abortus. Het zijn moeilijke keuzes. Ergens denk ik wel dat het goed is dat die mogelijkheid er is in een noodsituatie."
Ook moeten we het meer hebben over hoe we ongewilde zwangerschappen kunnen voorkomen, zegt Leene. Ze zou graag zien dat mannen ook meer bij die afweging betrokken worden: “Waarom steriliseren we niet alle mannen die geen kinderwens hebben? Zodra zij die wens dan wel krijgen, kunnen ze dat ongedaan maken bijvoorbeeld. Ik ben geen medisch-expert dus ik heb daar geen verstand van, maar ik denk dat we het ook daar over moeten hebben. Dus niet alleen wat er op zo’n moment mogelijk is.”
Als het gaat om vrouwen die een ongewilde zwangerschap hebben, is hulp volgens zeker relevant. “Het lijkt me een hele moeilijke situatie en daar wil je geen eenzaamheid in ervaren. Hulp kan veel betekenen, maar niet alle alternatieven zijn het meest wenselijk. Zoals dat het kind naar iemand anders toe kan. Daar zijn traumatische verhalen van. We moeten denk ik eerlijk bekennen dat de alternatieven ook niet echt eenvoudig zijn.”
Vrouwen hebben een reden dat ze het niet zien zitten dat het kind komt, zegt Leene: “Die redenen vallen niet altijd zomaar weg te nemen. Ik denk dus dat het heel erg van de individuele situatie afhangt. Er zijn denk ik zat situaties op te lossen. Dat is mooi en die hulp moet geboden worden. Maar in zekere gevallen zal dat niet beter zijn.”
Lees ook deze perspectieven:
Lees ook over:
Ervaringsdeskundige Deborah Smit: 'Richt je op andere vormen van hulp'
Lees ook over: