Premier Aruba: 'Ik reken niet op financiële compensatie slavernijverleden'

15 december 2022 · Leestijd 2 min

Premier Evelyn Wever-Croes van het eiland Aruba rekent er niet op dat er compensatiegelden komen voor het slavernijverleden. "Denk liever na over wat we in de toekomst willen bereiken", zegt Wever-Croes in Geld of je Leven (Radio 1).

Komende maandag, 19 december, zal de Nederlandse staat excuses maken voor het slavernijverleden, ook aan Aruba. Premier Rutte zal dit doen via videoverbinding en vervolgens zal staatssecretaris Van der Burg op het eiland aanwezig zijn om te spreken met nazaten van tot slaaf gemaakten.

Hierbij gaat het volgens Wever-Croes niet om geld, maar om het gesprek. "Ik hou er rekening mee dat er nooit concrete bedragen zullen komen ter compensatie voor de nazaten van tot slaaf gemaakten", zegt ze, omdat dit nogal moeilijk vast te stellen is. "Ik heb mijn commissie in Aruba gevraagd om na te denken over wat we in de toekomst willen bereiken. Hoe willen we sociale achterstanden, die voortkomen uit het slavernijverleden, in het heden en de toekomst vermijden?", aldus de premier.

Terugbetaling leningen

Onlangs werd er een 'routekaart' vastgesteld voor de gevolgen van de excuses voor het slavernijverleden. Hierbij is bijvoorbeeld ook het kwijtschelden van 500 miljoen euro aan leningen genoemd. Wever-Croes stelt dit niet als eis, maar wil vooral duidelijkheid. "Aruba heeft het geld niet, dus we kunnen het niet meteen betalen. Maar, we hebben wel een hele goede reputatie op de internationale kapitaalmarkt. Dus we zijn nu in gesprek over de vraag of we deze lening kunnen herfinancieren via Nederland, of dat we toestemming kunnen krijgen van Nederland om dit via het IMF of de Wereldbank te lenen." Maar als het wordt kwijtgescholden is Aruba daar wel blij mee, vertelt ze.

19 december

In Suriname werd boos gereageerd op de datum van 19 december. Tegen de NOS zei Johan Roozer van het Surinaamse Nationaal Comité Herdenking Slavernij dat 1 juli 2023 een veel betere datum is, omdat de slavernij dan 150 jaar feitelijk ophield te bestaan. Wever-Croes tilt niet zo zwaar aan die datum. "We hadden liever meer tijd gehad, maar het gaat om de inhoud. Als een excuus wordt aangeboden en welgemeend is, is het altijd welkom."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren