Professor Erik Scherder: 'Langer blijven doorwerken heeft groot gezondheidseffect'

Volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder (71) heeft langer blijven doorwerken een groot gezondheidseffect. "Uitdaging kan je geestelijk goed doen."
Daarmee reageert hij op het plan van Kamerlid Liane den Haan om het automatisch leeftijdsontslag af te schaffen. Dat zou betekenen dat ouderen zelf bepalen of ze willen blijven doorwerken als ze eenmaal de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.
Volgens de literatuur heeft langer blijven doorwerken een geweldig gezondheidseffect", zegt hij in Dit is de Dag (Radio 1). Zelf werkt hij nog fulltime aan de Vrije Universiteit. Ook schreef hij het boek 'Oud worden, jong blijven'.
"Daar moet ik bij zeggen dat er in de literatuur natuurlijk ook veel staat dat als je versleten en lichamelijk op bent, dat je vooral met pensioen moet gaan, want dan zie je dat mensen lichamelijk opknappen. Dan kan je natuurlijk altijd zorgen dat je jezelf voortdurend geestelijk blijft uitdagen."
Want die uitdaging kan je geestelijk goed doen, zegt hij. "Uit veel studies blijkt dat het je gezondheid oplevert, waardoor je er ook zin in blijft houden."
Stereotypes
Er zitten veel onterechte stereotyperingen aan ouder worden, zegt hij. "We denken dat het allemaal minder wordt als mensen 60 of 65 worden. Maar er zijn heel wat studies die laten zien dat het al minder wordt vanaf 30 jaar. Dus ik wil er een pleidooi voor houden om te stoppen met die stereotypering."
Verschillen binnen de leeftijdsgroepen zijn veel groter dan tussen de groepen, zegt hij. "Dus je hebt van mensen 35 die ook al denken: dit is wel prima zo, en je hebt mensen van 35 die gaan er voor. Dat geldt bij mensen die ouder worden ook. Er zijn mensen van 65 die er nog super voor willen gaan, en mensen die er niet meer voor willen gaan. Dus hou op met het beeld dat het allemaal kwakkelen wordt en cognitief minder."