Psychiater: Inzet partydrugs hoopvol, maar wees niet té enthousiast

22 maart 2023 · Leestijd 3 min

Het inzetten van psychedelica bij de behandeling van patiënten met ernstige psychiatrische stoornissen is veelbelovend, denkt psychiater Robert Schoevers van het UMCG. Tegelijk ziet hij op dit moment nog veel onzekerheden.

Steeds vaker worden middelen zoals LSD, MDMA en ketamine ingezet voor mensen met ernstige psychische problemen. Zij hebben geen baat bij andere, reguliere behandelingen. "We zien dat je bij een aantal mensen een goed resultaat kan bereiken", zegt Schoevers in dit extra fragment van Dit is de Kwestie (EO). 

In het UMCG wordt momenteel onderzoek gedaan naar het gebruik van onder meer ketamine, psylocibine (ingredient van paddo’s) en nog andere middelen. "We hopen dat dit helpt om sneller het patroon van denken en voelen waar patiënten in vastzitten, te doorbreken."

Hype

Tegelijk waarschuwt hij voor te veel optimisme. "Nu er zoveel aandacht voor is, is er ook bijna grenzeloos optimisme bij sommigen. Het heeft een aantal kenmerken van een hype. Als je één ding zeker weet van een hype, is dat die ook een keer gaat crashen."

Dat betekent dat als je het bij nog meer patiënten gaat toepassen, er ook achter komt dat het niet voor iedereen helpt, zegt hij. "Dat het echt niet altijd zo zal zijn dat alles heel anders wordt na twintig jaar een heel zwaar leven te hebben gehad door een ernstige psychische stoornis. Dat is geen realistisch perspectief. En toch zien we soms grote verbeteringen bij patiënten met bijvoorbeeld depressie, of post-traumatische stressstoornis."

Risico’s

Ook loop je daarbij het risico dat mensen zelf gaan experimenteren of zichzelf als therapeut aanbieden, waarschuwt hij. "Terwijl we ook nog niet goed weten hoe mensen met psychiatrische aandoeningen hierop gaan reageren, en we weten dat zo’n heftige ervaring ook allerlei risico’s heeft."

Zo waarschuwt hij dat mensen die eigenhandig gaan experimenteren, in gevaarlijke situaties terecht kunnen komen. "Er is goede begeleiding nodig. Ook moeten we meer onderscheid in patiënten maken: voor sommige mensen is de inzet van deze middelen juist helemaal niet geschikt."

Onderzoek

Daarom is het heel belangrijk dat op korte termijn een aantal belangrijke vragen grondig en grootschalig onderzocht worden, vindt hij. "We zijn hoopvol en denken dat het echt een perspectief kan bieden. Maar we denken dat veel dingen eerst goed onderzocht moeten worden voordat je met enige mate van zekerheid kan zeggen dat dit een grotere groep patiënten zou kunnen helpen."

Recent is het plan voor zo'n grootschalig onderzoek aangeboden aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid. "We hopen door een landelijke samenwerking met patiënten, behandelaars, onderzoekers, producenten en vele andere partijen een grote stap te kunnen maken naar bredere toepassing in de praktijk van de geestelijke gezondheidszorg."

Steeds vaker zijn verdovende middelen zoals LSD, MDMA, paddo’s en ketamine op doktersrecept verkrijgbaar. Hoe kan het dat deze middelen uitkomst bieden en is de inzet hiervan wel verstandig? Bekijk Dit is de Kwestie woensdag 22 maart om 22:17 uur op NPO2. Na afloop is de uitzending terug te zien NPO Start.

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren