Psycholoog Thijs Launspach over burn-outs: 'We zitten in een betekeniscrisis'

14 november 2022 · Leestijd 2 min

Werk dat tot in je botten toe zinnig is, kun je aan, stelt psycholoog Thijs Launspach. "We zitten in een betekeniscrisis", zegt hij. "Veertig procent van de mensen geeft aan het eigen werk zinloos te vinden. Als je de betekenis van je baan niet ziet, is het moeilijk om dat vol te houden op lang termijn."

Als psycholoog en schrijver houdt Launspach zich bezig met mentale gezondheid en burn-outs. Hij stelt dat een verband ligt tussen zingeving, betekenis en burn-outs. "Mensen willen ervaren dat ze iets hebben aan het werk dat ze doen of dat het iets teweeg brengt." Hij legt zijn stelling uit met een quote van Nietzsche: "Het idee van Nietzsche was dat iemand die een 'waarom' heeft, elke 'hoe' aankan." 

Ook beschrijft Launspach waarom een burn-out vaak gepaard gaat met levensvragen. Deze liggen volgens hem niet ten grondslag aan burn-outs, maar komen wel op: "Niet heel veel mensen krijgen een burn-out van een spirituele crisis, maar mensen krijgen wel vaak een spirituele crisis van een burn-out. Tijdens een burn-out kom je in een situatie terecht dat je zoveel hebt gegeven en over je eigen grenzen bent gegaan, dat je er helemaal uit ligt. Dat wil je niet nog een keer. Daarom ga je vragen stellen over je werk en de hoeveelheid daarvan. Dat hoort bij een tijd wanneer je uitgeput bent van je werk."

Mensen komen er steeds meer achter dat werk niet het enige belangrijke is in het leven, stelt Launspach. "Er is steeds meer concurrentie voor onze tijd. Werken staat daarom niet meer op de eerste plek. We willen ook nog een sociaal leven, zorgen voor het gezin, vrijwilligerswerk doen en tijd hebben voor andere projecten. Daarvoor moet ook plaats komen."

Dit is de dagkwestieopinievisietoekomst...

Als we naar hetzelfde kijken, zien we vaak iets anders. Dit is de dag is een perspectieven-carrousel waar verschillende opinies rond de actualiteit worden verzameld en gecureerd. Je krijgt altijd een perspectief te zien dat zich buiten je eigen bubbel bevindt.

Laat je inspireren