Psycholoog Thijs Launspach over burn-outs: 'We zitten in een betekeniscrisis'

14 november 2022 · Leestijd 2 min

Werk dat tot in je botten toe zinnig is, kun je aan, stelt psycholoog Thijs Launspach. "We zitten in een betekeniscrisis", zegt hij. "Veertig procent van de mensen geeft aan het eigen werk zinloos te vinden. Als je de betekenis van je baan niet ziet, is het moeilijk om dat vol te houden op lang termijn."

Als psycholoog en schrijver houdt Launspach zich bezig met mentale gezondheid en burn-outs. Hij stelt dat een verband ligt tussen zingeving, betekenis en burn-outs. "Mensen willen ervaren dat ze iets hebben aan het werk dat ze doen of dat het iets teweeg brengt." Hij legt zijn stelling uit met een quote van Nietzsche: "Het idee van Nietzsche was dat iemand die een 'waarom' heeft, elke 'hoe' aankan." 

Ook beschrijft Launspach waarom een burn-out vaak gepaard gaat met levensvragen. Deze liggen volgens hem niet ten grondslag aan burn-outs, maar komen wel op: "Niet heel veel mensen krijgen een burn-out van een spirituele crisis, maar mensen krijgen wel vaak een spirituele crisis van een burn-out. Tijdens een burn-out kom je in een situatie terecht dat je zoveel hebt gegeven en over je eigen grenzen bent gegaan, dat je er helemaal uit ligt. Dat wil je niet nog een keer. Daarom ga je vragen stellen over je werk en de hoeveelheid daarvan. Dat hoort bij een tijd wanneer je uitgeput bent van je werk."

Mensen komen er steeds meer achter dat werk niet het enige belangrijke is in het leven, stelt Launspach. "Er is steeds meer concurrentie voor onze tijd. Werken staat daarom niet meer op de eerste plek. We willen ook nog een sociaal leven, zorgen voor het gezin, vrijwilligerswerk doen en tijd hebben voor andere projecten. Daarvoor moet ook plaats komen."

Wat vind jij van dit standpunt?

Kies één van de opties en bekijk hoe de meningen over dit artikel verdeeld zijn.

Misschien vind je dit artikel een goed verhaal of misschien vind je de mening toch wat kort door de bocht. Je kan dan op de knop drukken die wat jou betreft de mening in het artikel het best omschrijft. Nadat je je mening gegeven hebt door op één van de knoppen te klikken, zie je meteen hoe andere bezoekers het artikel beoordelen - en dat kan nog best verrassend zijn!