PvdA-Kamerlid: Ongehoord Nederland moet van de buis

2 februari 2023 · Leestijd 2 min

Voor verschillende Kamerleden is de maat vol nu een derde sanctie dreigt voor de omroep Ongehoord Nederland. Onder meer PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis roept de staatssecretaris van Media op om de licentie van Ongehoord Nederland in te trekken: "Op een gegeven moment houdt het gewoon op."

De NPO wil de omroep een derde sanctie opleggen en overweegt daarbij voor het eerst om de staatssecretaris te verzoeken om de licentie van de omroep in te trekken. Iets waartoe Mohandis ook oproept: "Op een gegeven moment zul je moeten zeggen: een paar gele kaarten is rood, dan houdt het op. Er zijn spelregels waar alle omroepen zich aan moeten houden, ook deze." 

Ingrijpen

Op dit moment is er geen wet die bepaalt dat je bij twee of drie boetes echt in moet grijpen, maar het kan wel. "Op een gegeven moment houdt het gewoon op", vindt het Kamerlid. Eerder diende hij een wetsvoorstel in om de wet aan te scherpen en duidelijker te maken, die ook werd aangenomen. "Het moet helderder zijn wanneer de sanctie geldt en wanneer die rodekaartprocedure ingaat."

Maar zo ver is het nog niet. "Nu is de situatie nog dat er sancties liggen en dat er over kan worden gegaan tot intrekking. Dan vind ik ook dat je daartoe moet overgaan, anders blijven we gele kaarten uitdelen. Hoeveel willen we er nog hebben?"

Open bestel

Daarbij is hij voorstander van een open bestel, benadrukt hij. "Het gaat er niet om of ik Ongehoord Nederland wel of niet leuk vind. Er is een onafhankelijke Ombudsman die heeft vastgesteld dat de omroep stelselmatig over de schreef gaat. Op een gegeven moment moeten die sancties wat voorstellen."

Wat vind jij?

Ik ben na dit artikel
omdat ik