PVV-Kamerlid Harm Beertema: 'Academisch Nederlands staat onder druk'

26 april 2023 · Leestijd 2 min

Onze moedertaal kalft in rap tempo af, ziet Tweede Kamerlid Harm Beertema (PVV). Volgens hem staat de Nederlandse taal onder druk. Op straat, maar ook in het onderwijs.

Straattaal speelt een kwalijke rol volgens Beertema. "Vooral jongerentaal wordt enorm geïnfecteerd door de straattaal", zegt Beertema in Dit is de Kwestie (EO). Zelf gaf hij dertig jaar lang les Nederlandse les Rotterdam-Zuid. "Ik vind dat heel fout, omdat het ook een taal is die geassocieerd wordt met geweld en makkelijk geld verdienen. Dat is niet de richting waar we onze jongeren naartoe willen hebben."

We moeten de standaardtaal hoog houden, vindt hij. "Dat is veel waard. Zo leidt straattaal erg af voor de communicatie met elkaar. Mensen die dit gebruiken stellen er ook een eer in om zich af te zonderen van de mainstream: wij zijn anders."

Academisch Nederlands

Ook strijdt hij tegen de verengelsing van onze universiteiten. "Het academisch Nederlands staat enorm onder druk", zegt Beertema. "Je krijgt het Nederlands niet meer aangeboden. Ook zie je in werkcolleges dat studenten uit Engeland enorm domineren omdat ze in hun moedertaal spreken."

Dat heeft ook effect op Nederlandse studenten, zegt hij: "Zij worden steeds stiller en schamen zich voor de fouten die ze maken. Ze kunnen minder goed diepte geven aan hun betoog, omdat ze minder synoniemen kennen. Studeren, redeneren en analysen lukt niet in een taal die niet je moedertaal is. Dit gaat absoluut ten koste van het wetenschappelijk niveau."

Onze taal verandert, is dat erg? Dit is de Kwestie wordt woensdagavond 26 april om 22:15 uur uitgezonden op NPO2. Na afloop is de uitzending terug te zien via NPO Start